- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Moskva zabrinuta zbog zaoštravanja situacije u Karabahu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjaci na kontrolnom punktu u Lačinskom koridoru Nagorno Karabaha
Ruski mirovnjaci na kontrolnom punktu u Lačinskom koridoru Nagorno Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja situacije u Nagornom Karabahu i poziva strane na uzdržanost i sprovođenje trojnih sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Veoma pažljivo pratimo. Naravno, zabrinuti smo zbog pogoršanja situacije. Pozivamo strane na uzdržanost i, što je najvažnije, da se pridržavaju svih odredbi trilateralnih dokumenata“, rekao je on.
Peskov je dodao da će bliski kontakti između Rusije i Jermenije pomoći da se razjasne pitanja u vezi sa dejstvima mirovnih snaga u Nagorno Karabahu.
„Postoje trilateralni dokumenti koji su glavna polazna tačka. Glavno je da se ispunjavaju sve obaveze koje su strane preuzele prema ovim dokumentima. Ako postoje pitanja, onda se, naravno, na njih mora odgovoriti. Ali istovremeno bliski kontakti koje imamo na različitim nivoima sa jermenskom stranom omogućiće nam da razjasnimo pitanja koja postoje“, objasnio je portparol.
Ranije je jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio da je potrebno konkretizovati detalje mirovne operacije u Nagorno Karabahu.
Krajem septembra 2020. U Nagorno Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignu 10. novembra. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
U sredu 3. avgusta došlo je do nove runde napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba. Ministarstvo je dodalo da komanda ruskog mirovnog kontingenta, zajedno sa predstavnicima azerbejdžanske i jermenske strane, preduzima mere za stabilizaciju situacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala