- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kraj ere duge 48 godina: Jedan od najpopularnijih automobila odlazi u istoriju zbog elektrifikacije

Folksvagena automobili - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Jedan od najpopularnijih kompaktnih automobila na svetu „folksvagen golf“, verovatno neće dobiti naslednika. Razlog su rastući troškovi povezani s razvojem vozila s pogonom na unutrašnje sagorevanje kao i sve stroži propisi o emisijama izduvnih gasova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Trenutna, osma generacija „golfa“ mogla bi da bude poslednja, sugeriše nemački „Velt“. Kako navodi ovaj medij, Tomas Šafer, izvršni direktor „Folskvagena“, izjavio je da su električna vozila bolji izbor u manjim klasama poput kompaktne, budući da će uskoro biti pristupačnija od modela s unutrašnjim sagorevanjem.
„Moraćemo još da vidimo da li se isplati da razvijamo novo vozilo koje neće trajati punih sedam ili osam godina kao do sada. Takav potez bio bi izuzetno skup“, rekao je on. Šafer je priznao da rade na „fejsliftu“ za trenutni „golf“, ali je rekao da će se o sudbini modela odlučiti u sledećih 12 meseci.
Moguća propast „golfa“ ne zvuči toliko iznenađujuće ako se uzme u obzir da su se zemlje EU dogovorile o prodaji samo vozila s nultom emisijom gasova od 2030. godine.
Međutim, to je u suprotnosti s prethodnom objavom koju je „Folskvagen“ dao u martu 2021, potvrđujući nove generacije za „golf“, „ti-rok“, „tiguan“ i „pasat“ pre nego što ta kompanija za osam godina pređe samo na električna vozila.
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Cropped photo / Folksvagen golf 8 mogao bi da bude poslednji golf
Folksvagen golf 8 - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Folksvagen golf 8 mogao bi da bude poslednji golf
Trenutna generacija „golfa“ predstavljena je 2019, a sa „fejsliftom“ 2023. ili 2024. godine, njegov životni ciklus mogao bi da se produži do 2028. Do tada će električne opcije najverovatnije biti znatno jeftinije nego danas zahvaljujući jeftinijim baterijama, što potencijalno može učiniti alternative s pogonom s unutrašnjim sagorevanju u kompaktnom segmentu zastarelim, piše „Auto klub“.
Govoreći o rastućim troškovima u eri regulacije emisija Euro 7, Tomas Šafer je rekao da se očekuje kako će cene vozila s tradicionalnim pogonima porasti za 3.000 do 5.000 eura, budući da će morati da dobiju nove, sofisticirane sisteme izduvnih gasova.
„S malim automobilom ti se dodatni troškovi teško mogu nadoknaditi. Dakle, početna mobilnost s motorima s unutrašnjim sagorevanjem biće znatno skuplja“, rekao je on, dodajući da je „individualna mobilnost osnovna potreba i mora ostati ostvariva u budućnosti“.
Šafer veruje da su električna vozila rešenje za ovaj problem, a „Folskvagen“ već radi na četiri relativno pristupačna mala električna modela za 2025.
Očekuje se da jedan od tih modela bude jeftiniji od 25.000 evra, što je blizu trenutne cene za „golf“. On bi mogao da nudi domet od najmanje 350 do 400 kilometara, što je dovoljno za prosečnog vozača.
Ako upravni odbor „Folksvagena“ odluči da odbaci „golf“, to će označiti kraj jedne ere, budući da je prva generacija predstavljena davne 1974. godine.
„Audi“ vozilo - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
EKONOMIJA
Koji su bili omiljeni, a koji su se najviše krali: Zanimljivi podaci sa tržišta automobila u 2021.
Folksvagen golf fabrika u Volfsburgu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2020
Tajna operacija „Elefant“: Nemački automobilski gigant vodio skriveni rat protiv firme iz Bosne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala