- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ko ne dođe u RUS, žaliće celog života“: Kako se Kinezi obučavaju u Ruskom univerzitetu specnaza

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaRuski univerzitet za specijalne snage u Gudermesu u Čečeniji
Ruski univerzitet za specijalne snage u Gudermesu u Čečeniji - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Ruski univerzitet za specijalne snage (RUS) u Gudermesu u Čečeniji obučava vojne stručnjake, a nudi širok spektar usluga i svim ljubiteljima ekstremnog odmora i sportistima. Centar je otvoren i za strance. Od 2018. godine ima i svoje predstavništvo u Kini. O jedinstvenom iskustvu i mogućnostima centra za Sputnjik su govorili neki od kineskih vojnika.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema rečima prvog zamenika rukovodioca RUS Dmitrija Pilipenka, stranci mogu lako da dođu u RUS. U intervjuu za Sputnjik on je istakao da su pre pandemije kovid 19 gosti iz Kine često posećivali Univerzitet i bili su zainteresovani za različite pakete treninga koje pruža RUS. Upravo zahvaljujući tom interesovanju je i počelo sa radom predstavništvo Univerziteta.
Predstavništvo posluje preko kontakata sa brojnim organizacijama, kako privatnim, tako i državnim: uključujući u Narodnooslobodilačkoj armiji Kine (NOAK) i Vojnoj policiji Kine, različitim sportskim i streljačkim klubovima. Za promociju su, takođe, zaduženi blogeri, koji su specijalizovani za vojnu tematiku. Glavna organizacija koja pojašnjava delatnost RUS na društvenim mrežama i koja povezuje kinesku stranu i univerzitet je međunarodni militari klub Neopark.

„Naša saradnja je počela 2018. godine. Tada smo na mrežama videli objavu o takmičenju specijalnih snaga. Tek kasnije smo saznali da je RUS počeo da održava komunikaciju sa Vojnom policijom Kine. Neki policajci su tada došli na obuku u privatnoj režiji. RUS su takođe posećivali zaposleni u kompanijama za obezbeđenje, policajci iz Makaa, policijski instruktori i jednostavno ljubitelji sportskog streljaštva i šampioni u IPSC“, navode u predstavništvu.

Za kineske goste u RUS su održavani jedinstveni programi koji su uzimali u obzir želje i zahteve učenika.
© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRuski univerzitet za specijalne snage u Gudermesu u Čečeniji
Ruski univerzitet za specijalne snage u Gudermesu u Čečeniji - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Ruski univerzitet za specijalne snage u Gudermesu u Čečeniji
Ovakvi programi uključivali su taktičku, streljačku pripremu i zabavne, turističke elemente, tokom kojih su gosti iz Kine mogli da se upoznaju sa znamenitostima i prirodom Čečenske republike.

Profesionalizam na visokom nivou

Direktor privatne firme za obezbeđenje iz provincije Đansu, gospodin Sjui, istakao je visok nivo profesionalizma univerzitetskih instruktora.
„Radi dobijanja novih praktičnih veština i sticanja međunarodnog iskustva naša kompanija prošla je obuku u RUS. Visoko smo ocenili profesionalizam i praktičnu korist održanog kursa. U toku cele obuke, odnos instruktora prema predavanju i program kursa ostavili su na mene dubok utisak! Kad budemo imali prilike, obavezno ćemo nastaviti sa obukama ovde“, naglasio je on.
Osnivač privatne firme za obezbeđenje „Dragon Security“ g-din Lun, ranije se bavio pružanjem bezbednosnih usluga u zonama povećanog rizika u inostranstvu. Radio je u Aziji, na Bliskom Istoku, u Africi i Istočnoj Evropi. Mogućnost obučavanja u RUS smatra velikom srećom.
„Univerzitet za specijalne snage u Čečeniji me je duboko impresionirao. Opremljenost infrastrukture u potpunosti zadovoljava sve što je potrebno za bezbednosne, vojne i specijalne pripreme. Istovremeno, ovdašnji predavači su visokokvalifikovani i iskusni u stvarnim borbenim dejstvima. U toku same obuke može se steći mnogo praktičnih i retkih veština. Ko ne dođe u RUS, žaliće celog života“, ispričao je on za Sputnjik.

Iskustvo ruskih specijalaca od posebnog značaja

Aktivni oficir oružane policije Kine, g-din Vang rado se seća svog vremena u RUS. Kako je istakao, jedinstvenost obuke na univerzitetu je što su svi treninzi maksimalno slični realnim uslovima.
© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRuski univerzitet za specijalne snage u Gudermesu u Čečeniji
Ruski univerzitet za specijalne snage u Gudermesu u Čečeniji - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Ruski univerzitet za specijalne snage u Gudermesu u Čečeniji
Prolaze se situacije sa kojima su se nekada suočavale ruske specijalne snage u borbenim sukobima. Vang ističe da su takvi kursevi veoma važni za kineske specijalce, jer nemaju tako veliko borbeno iskustvo kao ruski vojnici.

Pored toga, Vang je naglasio posebnu infrastrukturu univerziteta. To su i savremeni obrazovni kompleksi i jedinstveno prirodno okruženje. Oko 400 hektara teritorije obuhvataju sve vrste pejzaža: stepe, šume, planine, polupustinju, ravnice i visoravni. Na teritoriji RUS protiče čak i reka.

Tu se takođe nalazi i maketa naseljenog mesta, gde studenti vežbaju manevre u urbanoj sredini, kao i streljane, učionice i centar za padobransku obuku.
„U Kini postoje ovakvi centri, ali su retki. To su uglavnom jedna-dve zgrade. Konstrukcija strelišta omogućava da se kreiraju situacije, da se kombinuje. U Kini nemamo kapacitete za obuku koje RUS pruža. Moramo da učimo od ovakvih mesta“, istakao je Vang.
On je posebno naglasio da je u RUS moguže steći praktične veštine rukovanja raznim vrstama oružja, uključujući teško naoružanje.
Strano predstavništvo RUS ne radi samo u Kini, već i aktivno promoviše centar u Mjanmaru, na Tajlandu i azijskom regionu u celini. Predstavništvo se fizički trenutno nalazi u Rusiji zbog pandemije.
Ruski univerzitet za specijalne snage  - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
„Moje oružje je istina“: Kako se obučavaju dobrovoljci u bazi specijalnih snaga u Čečeniji /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala