- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Druga godišnjica eksplozije: Bejrutska nezaceljena rana

© AP Photo / Hussein MallaSpasioci i pripadnici obezbeđenja rade na mestu eksplozije koja je pogodila luku Bejrut u Libanu
Spasioci i pripadnici obezbeđenja rade na mestu eksplozije koja je pogodila luku Bejrut u Libanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Dve godine nakon eksplozije u luci Bejrut, Liban se nije oporavio od onoga što se dogodilo: ruševine luke i dalje predstavljaju pretnju za stanovnike, infrastruktura nije u potpunosti obnovljena, a stanovništvo traži odgovorne za strašnu tragediju.
Pre nekoliko nedelja, luka je ponovo počela da predstavlja pretnju za stanovnike libanske prestonice: lučki silosi su počeli da gore i postepeno se urušavaju.
Vlasti kažu da ne mogu da ih sruše. Navodno se tome protive porodice poginulih u eksploziji koje traže da se ruševine luke ostave kao spomenik ovoj tragediji.
Ipak, pitanje obnove luke prošle godine su već pokrenula nadležna ministarstva. Strane kompanije počele su da obnavljaju lučko kontejnersko odeljenje, a nekim trgovačkim brodovima je dozvoljen ulazak u njene vode. Ipak, Libanu nedostaju i sredstva i resursi da započne bar neku vrstu rekonstrukcije luke.
Za razliku od prošle godine, delovi grada koji su najviše bili pogođeni eksplozijom počeli su da se aktivnije obnavljaju: Džamiza, Madavir, Saifi, Karantina i Ašrafije. Zgrade koje su bile najviše oštećene su srušene i obnovljene uz pomoć nevladinih organizacija. Vlada nema toliki novac, a u praksi je nemoguće dogovoriti budžet za obnovu infrastrukture.
U eksploziji u morskoj luci Bejruta poginulo je više od 200 ljudi, oko sedam hiljada je povređeno. Eksplozija je donela socio-ekonomski kolaps cele države, ostavku vlade i dugotrajnu krizu u svim oblastima života Libana i njegovih građana.
U Bejrutu se danas u 17 časova po lokalnom vremenu očekuje masovan protest zbog toga što se istraga o eksploziji uopšte ne vodi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala