- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Devet namirnica koje čuvamo predugo

CC0 / / Špajz
Špajz - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Većina ljudi u ima špajz ili neko mesto u kuhinji koje ima tu ulogu. U špajzu najčešće držimo namirnice koje imaju iznenađujuće duge rokove trajanja. Mogu da traju mesecima, pa čak i godinama. Međutim, to što im rok upotrebe i dalje nije istekao, ne znači nužno da su oni dobri za konzumiranje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Verovatno su vam poznati proizvodi koje nikako ne bi trebalo konzumirati nakon što im istekne rok, kao što su mleko ili sir, ali pored njih ima još dosta onih koje bi trebalo da proverite dva puta pre konzumacije, ako su dugo stajali u špajzu.
Ovo su neki od njih.

Žitarice

Nakon tri meseca, otvorena kutija žitarica će postati ustajala od izlaganja vazduhu. Sa druge strane zatvorena kutija bi trebalo da traje do godinu dana. Međutim, rok trajanja može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji užeglosti.

Čaj i kafa

Kesice čaja trebalo bi iskoristiti u roku od godinu dana, jer će ulja u čaju ostariti i vaš jutarnji čaj će imati jako loš ukus. Isto važi i za zrna kafe.

Začini

Vaši omiljeni mleveni začini poput kurkume, aleve paprike i muskatnog oraščića generalno gube svoju moć nakon otprilike dve do tri godine. Jedenje starih začina nije štetno po vaše zdravlje ali više neće dodavati ukus vašim receptima. Da biste proverili da li je začin i dalje dobar, uradite brzi test njuškanja i probanja i tako utvrdite da li je vaš začin još uvek svež.

Prašak za pecivo

Kesice praška za pecivo i sode bikarbone vremenom će izgubiti moć „kvašenja“, što će za vas značiti skroman odnosno „ravan“ kolač. Njihovu „moć nadizanja“ možete testirati malim eksperimentom u kuhinji. Sve što bi trebalo da uradite je da pomešate sodu bikarbonu sa sirćetom i prašak za pecivo sa vrelom vodom. Ako se zapene i krenu da bubre, znači da su sastojci još uvek dovoljno sveži za pečenje.

Maslinovo ulje

Svetlost i toplota nisu prijatelji maslinovog ulja. Ne bi trebalo da se razbolite od stare flaše maslinovog ulja, ali otvorena boca može imati malo mirisa nakon šest meseci. Ako ne koristite često maslinovo ulje, kupite samo malu bočicu da biste je mogli iskoristiti pre nego što se ukus pokvari.

Orasi i semenke

„Orasi i semenke obično sadrže veliku količinu ulja u sebi koja nakon nekoliko meseci u vašoj ostavi užegnu“, rekao je za „Insajder“ kuvar Trig Siverson.
Znaci užeglosti oraha i semena su miris trave, kao i taman i uljani izgled. A kako bi ste ostvarili optimalnu svežinu i dugovečnost orašastih plodova, stavite ih u kesu za zamrzivač i slobodno ih držite u frižideru i po godinu dana.

Kinoa seme

Rok trajanja celih crna kao što je kinoa u velikoj meri zavisi od njihovog sadržaja masti. Toplota, vazduh i vlaga tri su najveća neprijatelja celih žitarica. Ovi elementi mogu negativno uticati na njihova zdrava ulja, što kao posledicu može dovesti do užeglog zrna.
„Zrna uvek treba da izgledaju i mirišu slabo ili da nemaju aromu. Ako otkrijete buđav ili mastan miris, zrna nisu dobra za konzumaciju“, navodi Savet za žitarice San Dijega.

Braon šećer

Otvorena vreća smeđeg šećera ima tendenciju da se osuši i stvrdne od izlaganja vazduhu nakon četiri meseca u vašoj ostavi. Da biste sprečili da se ovo dogodi ubacite smeđi šećer u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu, piše portal Magazin Novosti.

Povrće u konzervi

Možda mislite da konzervirano povrće može da traje ceo život, ali što duže stoji na polici, veća je verovatnoća da će se tekstura konzerve pokvariti i povrću dati metalni, limeni ukus. Na primer, konzerve sa visokim sadržajem kiseline kao što su kiseli krastavci mogu trajati 12 do 18 meseci, dok konzervirano povrće sa niskim sadržajem kiseline, poput kukuruza, može trajati do pet godina.
Grickalice - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Znate li šta je zapravo „vazduh“ u kesici čipsa i čemu služi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala