- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Poseta Pelosijeve Tajvanu ─ divlja akcija

© AP Photo / Taiwan Presidential Office via APPredsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i šef administracije Tajvana Caj Ing-ven
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i šef administracije Tajvana Caj Ing-ven - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pokazala je da Sjedinjene Američke Države preziru druge zemlje, a Vašington je ovim događajem žrtvovao i ostatke sopstvenog ugleda, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Mislim da je svima postalo očigledno: SAD uopšte ne poštuju nijednog svog partnera – bilo da su to najbliži saveznici, strateški, bilo da su partneri, bilo da su zemlje sa kojima se odnosi razvijaju u raznim pravcima. Njima je svejedno. Zarad trenutne koristi, zarad trenutne situacije, zarad tog ozloglašenog piara, unutrašnjeg i spoljašnjeg, spremni su da žrtvuju sve, uključujući i ostatke sopstvenog ugleda. Ako je nešto i ostalo iz kategorije ‘interesa SAD’, posebno u azijskom regionu, juče je bilo uništeno“, rekla je Zaharova za Sputnjik.
„Zašto je sada potrebna ova divlja akcija? To zahteva politička situacija“, dodala je ona.
Dizanjem buke oko posete Pelosijeve SAD pokušavaju da skrenu pažnju sa situacije u Ukrajini, kao i sa unutrašnjih problema, smatra Zaharova.
„Tu postoji još jedan vektor – to je situacija oko Ukrajine, koja je toliko dovela Vašington u ćorsokak da je bilo potrebno pronaći neki informacioni izlaz iz njega“, rekla je Zaharova i dodala da Zelenskog više niko „ne konzumira“.
Diplomata je istakla da su, sa njenog stanovišta, Sjedinjene Američke Države posetom Pelosijeve pokušale da skrenu pažnju običnog američkog čoveka sa postojećih unutrašnjih problema, kao što su rast cena, inflacija i recesija.
Prema njenim rečima, bezizlazna situacija „zahtevala je promenu informacione paradigme, što je Pelosi i odradila“.
Pelosi je u utorak uveče doletela u Tajpej, a u sredu ujutru imala je sastanak sa šefom tajvanske administracije Cai Ing-venom. Ovo je njena prva poseta Tajvanu od 1997. godine. Američka administracija, koju je kineski lider upozorio da „igranjem vatrom rizikuje da se opeče“, uverila je Peking u svoju privrženost politici „jedne Kine“, ali se ogradila od posete, rekavši da Pelosijeva sama donosi odluke.
Kina smatra Tajvan svojom provincijom i uvek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima uspostavljene diplomatske odnose.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
RUSIJA
Moskva reaguje na posetu Pelosi Tajvanu: Vašington nastavlja agresivnu politiku obuzdavanja Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala