- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Više novca za registraciju automobila: Poskupela jedna od najvećih stavki

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaAuto servis, tehnički pregled
Auto servis, tehnički pregled - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Polise osiguranja od autoodgovornosti poskupele su ovih dana za oko 22 odsto u proseku, izjavio je Zoran Ćirić iz službe za odnose s javnošću Udruženja osiguravača Srbije (UOS). Tako će vozačima sada cena registracije biti veća zbog skupljeg osiguranja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Obrazlažući razloge poskupljenja generalni sekretar UOS Duško Jovanović kaže da je osnovni razlog za povećanje cene polise osiguranja od autoodgovornosti rast cene rezervnih delova koji je uslovljen inflacijom na svetskom nivou.
„Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka su i veće cene radnog časa u servisima jer su cene kod nas dostigle one koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama“, kaže Jovanović.
On ističe da se situacija na tržištu automobila nepovoljno odražava na poslovanje društava za osiguranje u delu autoodgovornosti.
Razlog tome je, kako kaže, jer se s jedne strane proizvode sve sofisticiranija i skuplja vozila, pre svega električna, koja su podložnija oštećenjima, a sa druge strane skaču cene polovnih vozila na tržištu, koje su reper za određivanje naknade šteta na vozilima.
Naglašava i da je prethodni put cena polise osiguranja od autoodgovornosti promenjena 1. jula 2014. godine a da je od tada do danas u Srbiji zabeležena inflacija od 20,68 odsto.
Jovanović kaže da ne bi trebalo zaboraviti i povećanje limita za naknadu šteta koje propisuje Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, što je kontinuiran proces koji podrazuma postepeno povećanje limita za naknadu šteta.
„Od momenta kada su aktuelni limiti po jednom saobraćajnoj nezgodi stupili na snagu, do danas, došlo je do rasta naknada za isti tip povreda od oko 20 odsto. Taj rast biće nastavljen kako se limiti budu povećavali i prilagođavali Evropskoj uniji“, kaže on.
Podseća i na odluku Saveta Biroa zelene karte da sve zemlje članice, uključujući i Srbiju, od 1. januara 2021. preuzmu plaćanje za sve štete pričinjene vozilima registrovanim u zemlji i do tri meseca po isteku registracije.
„Do izmene propisa garancija je važila do momenta dok je vozilo registrovano a to će dovesti do radikalnog skoka broja i iznosa šteta sa međunarodnim elementom“, kaže Jovanović za Tanjug.
Dodaje da će te štete pasti direktno na teret Udruženja osiguravača Srbije koje obavlja funkciju biroa zelene karte i posredno na domaće osiguravače koji učestvuju u finansiranju.
 Sajam automobila u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
EKONOMIJA
Stabilizacija tržišta automobila se ne nazire: Dva su uzroka rasta cena
Automobil - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
EKONOMIJA
Kako da platite porez ako ste kupili polovni automobil
Tehnički pregled - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
EKONOMIJA
Novi propisi: Za koja vozila se sada plaća manji porez prilikom registracije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala