- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kompromis ili rat: Mogu li Beograd i Priština išta rešiti do septembra | Svet sa Sputnjikom

© Sputnik / Gavro DešićPrelaz Jarinje
Prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Beograd i Priština su se po ko zna koji put našli na ivici ozbiljnog sukoba, ovoga puta zbog odluke vlade Aljbina Kurtija da više ne priznaje srpske lične dokumente i registarske tablice. Primena tog rešenja je pod pritiskom, pre svega SAD, odložena na mesec dana, što je doprinelo trenutnom smirivanju tenzija ali nije rešilo problem.
EU je pozvala na sastanak predstavnike strana u dijalogu 18. avgusta, ali Kurtijeva nepomirljivost ostavlja mali prostor za dogovor. Dok kosovska predsednica tvrdi da se Srbija uz pomoć Rusije priprema za eskalaciju situacije, albanski premijer Edi Rama kaže da su dve opcije da se reše problemi – rat ili izgradnja mira, između ostalog kroz projekat Otvoreni Balkan. Da li je sukob samo prolongiran i hoće li Kurti izabrati rat? Zašto čak i zapadne obaveštajne službe upozoravaju da je u Prištini na vlasti nepredvidiv čovek? Može li se za mesec dana išta rešiti i šta bi bilo kompromisno rešenje? Da li su i zašto Amerikanci prvi put stali na stranu Srba, da li je to samo igra ili pokušaj SAD da se i zvanično uključe u dijalog Beograda i Prištine?
O ovim i drugim pitanjima vezanim za krizu na KiM u emisiji "Svet sa Sputnjikom" govore Milovan Drecun novinar, srpski političar, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Demo Beriša predsednik Matice Albanaca Srbije.
Svet sa Sputnjikom, 03.08.2022.
Emisija „Svet sa Sputnjikom“ bavi se gorućim temama iz širokog spektra društvenog i političkog života. Vodi je Tanja Trikić, a zajednički je realizuju Sputnjik i Radio Novosti. Emituje se sredom od 17.00.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala