- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc: Turbina za „Severni tok“ spremna za rad; Rusija da kaže da joj je potrebna

© AP Photo / Bernd Thissen / dpa via APNemački kancelar Olaf Šolc i predsedavajući upravnog odbora Kristija Bruh pored turbine "Simens enerdži" za gasovod "Severnik tok"
Nemački kancelar Olaf Šolc i predsedavajući upravnog odbora Kristija Bruh pored turbine Simens enerdži za gasovod Severnik tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Nemačka je spremna da pošalje turbinu za gasovod „Severni tok“, Rusija sa svoje strane mora da podnese dokumente i da je zatraži, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, koji je posetio proizvodni pogon kompanije „Simens enerdži“ u Milhajmu na Ruru.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Turbine su u funkciji. Ništa (sa strane Nemačke) ne sprečava njen transport u Rusiju“, dodao je Šolc.
Prema njegovim rečima, ruska strana treba da prijavi „da joj je potrebna“ i da dostavi carinska i transportna dokumenta.
Odgovarajući na pitanje novinara da li je realna opcija da u rad bude pušten gasovod „Severni tok 2“, kancelar je podsetio da već sada ima dovoljno kapaciteta za snabdevanje Evrope gasom.
Proces sertifikacije je završen iz očiglednih razloga. ‘Severni tok 1’ ima dovoljno kapaciteta“, ocenio je Šolc.
Gaspromova stanica za distribuciju gasa - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
„Simens“: „Gasprom“ nas nije informisao o problemu sa turbinama
Sa svoje strane, predsednik Upravnog odbora „Simens enerdžija“ Kristijan Bruh je potvrdio da još uvek nema dokumenata iz Rusije za transport turbine za „Severni tok“.
„Izuzetno smo zainteresovani da uz podršku savezne vlade vratimo turbinu u Rusiju. Sa našeg gledišta, svi dokumenti, carinski dokumenti... su spremni, ali nam je potrebno učešće klijenta, odnosno ‘Gasproma’. Njega još nema. Stoga ne možemo da isporučimo ovu turbinu, koja je ovde više od nedelju dana“, precizirao je Bruh.
„Severni tok“ je glavna maršruta za isporuke gasa „Gasproma“ Evropi i obnovio je rad 21. jula posle desetodnevnog tehničkog servisa, a isporuka je nastavljena u obimu od 40 odsto od ukupnog kapaciteta gasovoda.
„Gasprom“ je ograničenje isporuka objasnio problemima u isporučivanju gasne turbine koja je bila na remontu u Kanadi. Do zastoja u isporuci je došlo zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je problem, na insistiranje Berlina, pravno rešen i turbina je sada u Nemačkoj.
Štand kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“: „Simens“ nije ispunio ugovorne uslove, uskoro objavljujemo deo prepiske o remontu turbina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala