Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Rješenje decenijskog pitanja: Ko pozdravlja a ko kritikuje potpisivanje Temeljnog ugovora

Pratite nas
Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore premijer Dritan Abazović istakao je da je važno pitanje stavljeno ad akta, a svima koji su se tome protivili poručio da žive u prošlosti. Niz političara i partija ocijenilo je da je potpisom na ovaj dokument rešeno „decenijsko pitanje”, dok iz DPS-a zbog ovoga prete obaranjem vlade.

Važno pitanje stavljeno ad akta

Premijer Crne Gore Dritan Abazović potvrdio je da je danas sa patrijarhom SPC Porfirijem potpisao Temeljni ugovor u ime Vlade sa SPC.
„Potpisan Temeljni ugovor, jedno važno pitanje stavljeno ad akta, rekao je Abazović i poručio da „nastavljamo dalje, fokus je na boljem životnom standardu građana”.
„Čast mi je i zadovoljstvo što mi je pripala nesvakidašnja prilika da potpišem Temeljni ugovor sa SPC i zatvorim ovo pitanje na jako lijep, primjeren i dostojanstven način“, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović nakon potpisivanja.

SNP: Ispunjen naš prioritet

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora iz Socijalističke narodne partije (SNP), članice manjinske vlade, poručili su da je ispunjen prioritet koji je ova stranka postavila prilikom ulaska u manjinsku vladu.
„Očekujemo da će sada započeti nova era u odnosima između države Crne Gore i SPC i da ćemo, rešavanjem ovog važnog pitanja, moći da se okrenemo i drugim prioritetima koji stoje pred Crnom Gorom“, poručili su iz SNP-a.
Ukazujući na niz problema i pokušaja opstrukcije realizacije ovog cilja, iz SNP-a sa ponosom ističu da je ispunjen, kako kažu, njihov prioritet postavljen za ulazak u manjinsku vladu.
Oni su zahvalili premijeru Dritanu Abazoviću na odlučnosti i istrajnosti da ovo pitanje privede kraju, kao i patrijarhu SPC porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju na „maksimalnom doprinosu i konstruktivnim i dobronamjernim sugestijama“.
„SNP Crne Gore je na ovaj način ispunila obećanje koje je dala svim vernicima SPC u Crnoj Gori, kao i našim biračima. Još jednom smo pokazali i dokazali da SNP drži do date reči i da nikad nismo izneverili građane“, poručili su iz ove partije.
Inače, lider SNP i potpredsednik vlade Vladimir Joković prisustvovao je današnjem potpisivanju Temeljnog ugovora SPC i Crne Gore u Vili Gorica.

DPS prijeti uskraćivanjem podrške vladi

Iz Demokratske partije socijalista reagovali su na informaciju da je potpisan ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, rekavši da pokreću inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi.
„Prema ranijoj najavi, DPS će danas pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore. Inicijativa je otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima”, saopštili su.
Kako su kazali, danas potpisani Temeljni ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore, biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade.
Najave nekih partija koje podržavaju Vladu Crne Gore da će pokrenuti proces da joj se izglasa nepoverenje ne zabrinjavaju, poručili su iz Građanskog pokreta URA.
Oni su pozdravili potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i „riješavanje ovog decenijskog pitanja kojem je neosnovano pridat ogroman značaj“.
„Za izglasavanje nepovjerenja Vladi neće imati većinu jer vjerujemo da će se Skupština Crne Gore i partije u njoj znati na pravi način odrediti prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu“, naveli su oni na svom Tviter nalogu.

DF: SPC postala ravnopravna sa ostalim vjerskim zajednicama

Demokratski front pozdravlja potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore. Ovim činom je SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama. Takođe, ispravljena je velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vjernike u Crnoj Gori.
„Potpisivanje ovog ugovora trebalo je davno završiti i čitava javnost zna da je to, što se tiče DF-a, bio imperativ i glavna obaveza vlade Zdravka Krivokapića. Međutim, jasno je da tad Krivokapić, Spajić i Milatović nisu imali dovoljno hrabrosti da potpišu sporazum sa SPC, zbog čega su glasači koalicije „Za budućnost Crne Gore“ bili prevareni i zbunjeni na duže staze od strane ovih samozvanih eksperata koji su se kleli u SPC i koji nikad ne bi postali ministri da nije bilo te iste Crkve i saglasnosti našeg političkog saveza. DF ocjenjuje da je sada najvažnije što imamo zaključen Temeljni ugovor, da je to pitanje konačno zatvoreno, kako bi se mogli posvetiti eliminisanju nagomilanih socioekonomskih problema“, navodi se u saopštenju.
Oni dodaju da je potpisivanje Temeljnog ugovora uspjeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vjernika SPC sa svim drugim narodima i vjerskim organizacijama. S principijelnom upornošću smo, kako kažu, zajedno sa narodom, tražili rešavanje ovog važnog pitanja i od prethodne vlade Zdravka Krivokapića, kao i od ove Dritana Abazovića.
„Vrlo jasno smo dali do znanja Dritanu Abazoviću da je Temeljni ugovor pitanje svih pitanja. Tražili smo da se ispoštuje izborna volja od 30. avgusta, i to smo činili beskompromisno, što je na kraju i rezultiralo današnjim činom potpisivanja“, dodaju oni.
„Svi mi koji smo bili dosledni i onda kada je to bilo teško, nepopularno, kad se krivično gonilo, kad su mnogi podlijegali pritiscima sa raznih moćnih adresa, imamo razloga da budemo zadovoljni jer ovo nije zasluga neke tekuće, iznuđene vlade, već rezultat naše doslednosti.
Naš politički savez je decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore započeo ovu borbu koja je, nošena snagom vjere i SPC, kapitalizovana kroz veličanstvene litije u Crnoj Gori. Osjećaj ponosa da smo učinili veliku stvar, danas krunisanu ovim istorijskim sporazumom, kroz vrijeme će se samo potvrđivati kao dokaz da kad u nešto snažno vjerujete, to će biti i ostvareno“, smatraju iz DF-a.
Oni kažu da DF nastavlja da vodi računa o prioritetima za oporavak i napredak društva i zaštitu interesa svih građana Crne Gore jer je danas pravi trenutak da se okrenemo jedni drugima. Raduj se, Crna Goro! Sva prava svima, poručuju iz DF-a.

Danilović: Đede, još malo do konačne pobjede

Nije nam ništa poklonjeno. Naša Crkva i naša država konačno su potpisale Temeljni ugovor koji je narod izglasao 30. avgusta 2020.
Neka nam je sa srećom, napisao na Tviteru Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore.
„Čestitam patrijarhu srpskom, njegovoj svetosti Porfiriju i predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću. Vječna slava i hvala našem velikom mitropolitu Amfilohiju. Đede, još malo i pobjeda će biti konačna”, naveo je Danilović.
Predsednik nikšićke opštine i lider Prave Crne Gore, Marko Kovačević i Marko Milačić pozdravili su današnje potpisivanje Temeljnog ugovora, uz čestitke premijeru Dritanu Abazoviću što, kako je saopšteno iz Prave Crne Gore, nije podlegao opstrukcijama i dovršio proces koji je započet još 2012. godine.
Kovačević je poručio da je potpisivanje Temeljnog ugovora konačno formalizovana volja naroda sa litija i dodao da je neverovatno da se na ovo čekalo praktično dve godine.
Marko Milačić je poručio da Prava Crna Gora pozdravlja potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, čime se, a nakon usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti odmah nakon 30. avgusta 2020. godine, formalno-pravno stavlja tačka na višedecenijske nasrtaje na jedinu kanonski priznatu Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori - Srpsku pravoslavnu crkvu.
„Temeljnim ugovorom sa SPC država Crna Gora formalno konstatuje ono što istorija konstatuje vekovima, a to je kontinuitet SPC na ovim prostorima, što je od ključne važnosti nakon decenija brutalnog negiranja ove notorne činjenice, gaženja elementarnih prava najveće vjerske organizacije u Crnoj Gori, pa i pokušaja otimanja svetinja“, saopšteno je iz Prave Crne Gore.
Potpisivanje Temeljnog ugovora u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SRBIJA
Porfirije: Temeljni ugovor bio potreban i državi CG i SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala