- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Poseta Pelosi suštinska pobeda Kine“: Moguće vojne pripreme za oslobođenje Tajvana

© AP Photo / UncreditedNensi Pelosi napušta Tajvan
Nensi Pelosi napušta Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Moja procena posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu je vrlo jednostavna ─ za Ameriku je to pobeda imidža, a za Kinu ─ suštinska pobeda, izjavio je naučni saradnik Istraživačkog centra za Tajvan pri Šangajskom univerzitetu „Đao Tong“ Huang Đunghao.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je objasnio, predizborna situacija na privremenim izborima za Demokratsku partiju trenutno je nepovoljna, zato je poseta Pelosijeve Tajvanu trebalo da demonstrira „čvrstinu“ Kine i poveća imidž Demokratske partije. Zbog toga je Bela kuća faktički ćutke odobrila posetu.

„Što se tiče same Pelosi, njen ugled je jako opao nakon što se u lokalnim medijima pojavila informacija da je njen muž špekulisao na berzi. Pelosi ne može biti reizabrana, zato ovom posetom želi da osigura posebnu poziciju kako u partiji, tako i u predsedničkoj administraciji pre penzionisanja“, smatra Đunghao.

Poseta Pelosijeve ─ samo predstava

On ocenjuje da je ovakva kontroverzna poseta, zapravo, predstava i da su za Pelosi nemoguće bilo kakve značajne razmene i dijalog sa tajvanskim vlastima.

„Kontinentalna Kina je reagovala veoma brzo i odmah objavila o održavanju vežbi. One se razlikuju od svih prethodnih vežbi po svom obimu koji je obuhvatio šest oblasti oko ostrva. U prošlosti se većina kineskih vojnih aviona, koji su ulazili u zonu dometa PVO Tajvana, nalazila na severoistoku, jugozapadu ili je krstarila vojnim avionima i zaobilazila ratne brodove“, istakao je naučni saradnik.

Đunghao je rekao da Kina trenutno koristi tu mogućnost za održavanje svestranih vojnih vežbi i potpuno je verovatno da će ovo iskoristiti kao izgovor za sprovođenje ovakvih vojnih vežbi u kontinuitetu.
„Nakon što ovakve vojne vežbe postanu norma, sa jedne strane, mogu biti održane neke vojne pripreme za buduće oslobođenje Tajvana i, što je još važnije, to će simbolizovati da se vojna moć Kine očigledno proširila i na zapadni deo Tihog okeana. Pa čak i da predstavlja izazov uspostavljenoj strategiji SAD u regionu. To je najvažniji rezultat“, naglasio je Đunghao.

Sukob bez pobednika

Prema njegovim rečima, neki ljudi na internetu su veoma emotivno odreagovali na jučerašnji događaj. Njih čudi što kontinentalna Kina nije preduzela nikakve oštrije vojne mere, nije poslala lovce radi presretanja i pratnje.

„Lično ne mislim da je to bilo potrebno. Zato što čim bi Kina napravila takav korak, on bi lako pojačao nacionalističko (antikinesko) raspoloženje u SAD. Ako dođe do vojnih tenzija, koje bi dovele do sukoba među tako velikim državama, kao što su SAD i Kina – tu neće biti pobednika. To je loš ishod i za SAD i za Kinu“, istakao je stručnjak.

Đunghao smatra da Pekingu to ništa dobro ne bi donelo, a cena koju bi platile SAD je, u stvari, veoma visoka. Ako postoji izbor, on ocenjuje da SAD neće hteti da plate tu cenu. Jednostavno će nastaviti da škrguću zubima i održavaju napetost.
On je zaključio da se, u stvari, domet čvrste moći kopnene Kine proširio daleko izvan moreuza i pravo u zapadni Pacifik. Pored toga, u pogledu obuzdavanja nezavisnosti Tajvana, ovo je veliki korak napred. Kako je dodao, takođe će se povećati i pritisak na tajvansku Demokratsku progresivnu partiju.
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nakon jednodnevne posete napustila je Tajvan. Uprkos brojnim upozorenjima zvaničnog Pekinga, ona je doputovala u taj kineski region i danas se sastala sa šeficom tajvanske administracije Cai Ing-Ven. Svoju azijsku turneju nastaviće u Japanu i Južnoj Koreji.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
RUSIJA
Lavrov: Poseta Pelosijeve Tajvanu ─ pokušaj SAD da dokažu da su nekažnjive
Kineski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SVET
Potez Kine posle posete Pelosijeve: Kineska armija u šest oblasti oko Tajvana
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
RUSIJA
Moskva reaguje na posetu Pelosi Tajvanu: Vašington nastavlja agresivnu politiku obuzdavanja Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala