- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Novosađani šetaju Dunavom: Izranjaju peščana ostrva, staju brodovi /foto/

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICPeščani sprudovi na Dunavu
Peščani sprudovi na Dunavu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Nepovoljna hidrološka situacija, prouzrokovana ekstremno visokim temperaturama i najvećom sušom u Evropi u poslednjih deset godina, nije zaobišla ni Dunav. Zabrinjavajuće nizak vodostaj otežava rečni transport u gotovo svim državama.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Reka sa najviše imena, ovog leta mogla bi se zajednički opisati u svih 10 zemalja kroz koje protiče – silni Dunav oslabio. Zbog toga su od izvora primenjena ograničenja na plovidbu.
„Veliki kruzeri, putnički saobraćaj je skoro pa zaustavljen, budući da putnički brodovi češće imaju dublji gaz nego teretni, i zbog toga su oni onemogućeni i na Dunavu i na Rajni da saobraćaju. S druge strane teretni saobraćaj nije prekinut, ali svi veliki brodovi idu sa uvrh glave sa četvrtinom, a najčešće sa petinom mogućeg opterećenja. Sva nafta, lož-ulje, građevinski materijal, koji se inače rekama transportuje, sada se mnogo sporije transportuje“, piše RTS.
© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICNovosađani šetaju Dunavom
Novosađani šetaju Dunavom - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Novosađani šetaju Dunavom

Manje tereta nosi veće troškove

Sa finansijskim gubicima plovi se i pojedinim delovima na 588 kilometara dugoj trasi Dunava kroz Srbiju. Obustave saobraćaja, kažu nadležni, uprkos velikoj suši nema, ali ima problema.
„Najveće probleme smo imali na sektorima Arankinada i Čortanovci. Arankinada je u međuvremenu regulisana i tu nemamo više problem, a što se tiče Čortanovaca, radovi su u toku“, kaže pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.
„Dunav je toliko opao da se za svakim brodom koji prođe diže oblak prašine“, reči su novosadskog kantautora, a današanja slika iz tog grada pokazuje da nije tako daleko od te pošalice.
© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICPeščani sprudovi u blizini Žeželjevog mosta u Novom Sadu
Novi Sad - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Peščani sprudovi u blizini Žeželjevog mosta u Novom Sadu

Izranjaju peščana ostrva

Na 10 kilometara kroz Novi Sad iz vode su izronila peščana ostrva, koja prethodnih dana nisu uspeli da izbegnu svi – nasukalo se nekoliko barži i brodova.
Peščani sprudovi u Novom Sadu nisu čudo. Viđali su ih Novosađani i prethodnih godina, ali u ovoj količini i ovom broju kažu ne pamte još od 2003. U ovom trenutku Dunav je za oko dva metra niži nego prosečno.
„Ovakvo stanje nismo imali odavno. Razlog pojave je izuzetno mala količina atmosferskih padavina, pa onda plus i mala količina snega na planinama u toku zime i to je rezultiralo opadanjem vodostaja“, objašnjava Božidar Beloš iz „Voda Vojvodine“.
© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICNivo Dunava kod Novog Sada opao je za dva metra
Nivo Dunava kod Novog Sada opao je za dva metra - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Nivo Dunava kod Novog Sada opao je za dva metra
Sa najtežim uslovima za plovidbu susreću se brodovi koje se upute u Bugarsku.
„Nizvodno od Srbije imamo ogroman problem u Bugarskoj, gde je potpuna obustava plovidbe u sektoru Belene ili Dunavica. Tako da je to ozbiljan problem koji na nas utiče, zato što jedan deo uglja koji treba da se preveze za potrebe termoelektrane 'Nikola Tesla' dolazi iz Bugarske, preko luke Ruse“, kaže Kovačević.
Za rešenje problema recept je jednostavan, ali neizvestan. Kiša. Kada će, niko ne zna sigurno, nagađa se da bi bar nakratko stanje moglo da se popravi za desetak dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala