- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Komemoracija u okolini Gračaca za stradale tokom i posle akcije „Oluja“

© Sputnik / Lola ĐorđevićPomen žrtvama "Oluje"
Pomen žrtvama Oluje - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
U okolini Gračaca, Srpsko narodno veće i Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću, održali su komemoraciju za stradale tokom i posle hrvatske akcije "Oluja". Civilne žrtve ne smeju biti zaboravljene, poručili su prisutni, a hrvatske pravosudne organe pozvali da procesuiraju odgovorne.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Zidine pravoslavne crkve u Deringaju srušene u Drugom svetskom ratu ne samo da čuvaju sećanje na Mandiće – članove familije Nikole Tesle – već svedoče i o događajima od pre 27 godina. Poput nestanka bake Nikole Miljuša, povratnika u ove krajeve.
"To je bila akcija i kada su pripremali da krenu traktorima, ona nije htela ići, ostala je tu. Od tada pa nadalje, njen trag se gubi", kaže Miljuš iz Deringaja kod Gračaca.
U selima oko Gračaca u Lici, na kućnom pragu ubijeno je nekoliko desetina ljudi.
Samo u selu Kijani, tokom i posle akcije "Oluja" stradalo je četrnaestoro civila, među kojima čak devet žena. Ubistvo tročlane porodice Sovilj jedan je od retkih zločina koji je procesuiran pred hrvatskim pravosuđem. Sud u Rijeci prvostepeno je na deset godina zatvora osudio nekadašnjeg pripadnika hrvatske vojske Rajka Kričkovića.
"To suđenje je moglo da bude okončano punomoćnom presudom jer je progovorio svedok i želeli bi da više svedoka progovori. I to ne svedok zločina nego svedok hvalisanja počinitelja zločina. Zato smo i nedavno pozdravili da je Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji pokrenulo postupak za zločine nad kolonom izbeglica na Petrovačkoj cesti u BiH", kaže Vesna Teršelić iz centra "Dokumenta".
Za predsednika SNV-a ovo je bila prilika za odavanje pošte svim civilnim žrtvama "Oluje".
"Danas treba reći da jedni govore da je 'Oluja' čista kao suza, a drugi liju suze nad sudbinom čiju sudbinu su odredili upravo ljudi bez suza s jedne i druge strane", kaže Milorad Pupovac, predsednik SNV-a.
U Kninu je opet okupljanje onih koji slave, ali – potvrdio je Pupovac – tamo neće biti predstavnika Srba kao pre dve godine. Potvrđuje i da on lično neće u četvrtak u Novi Sad. Umesto Pupovca, na obeležavanje "Oluje" u Srbiji, SDSS i SNV predstavljaće tri visoka funkcionera, preneo je RTS.
Parastos žrtvama „Oluje“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
REGION
Zbeg iz Hrvatske koji traje: Zašto Oluja nije nikada do kraja ispričana priča /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala