- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Gran pri za „Heroje radničke klase” u Rusiji

© screenshot/Miloš PušićFilm „Heroji radničke klase“
Film „Heroji radničke klase“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
U čast čuvenog ruskog i evropskog sineaste Andreja Tarkovskog (1932-1986) u Ivanovu u Rusiji održava se Međunarodni filmski festival „Zerkalo“ (Ogledalo) na kojem je srpski celovečernji igrani film „Heroji radničke klase“ u režiji Miloša Pušića osvojio gran pri.
Film nastao uz podršku Filmskog centra Srbije premijerno je prikazan zimus u programu prestižnog Berlinskog festivala, a premijeru u Srbiji imao je na jubilarnom 50. FEST-u.
Film „Heroji radničke klase“ nastao je pod okriljem Pušićeve produkcijske kuće „Altertise“, a na scenariju su, pored producenta i reditelja Pušića („Jesen u mojoj ulici” i „Odumiranje”), radili njegovi vereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević. U ekipi filma su i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.
Priča filma prati Lidiju (Jasna Đuričić) koja radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.
Pored Jasne Đuričić, u Pušićevim „Herojima radničke klase“ glume i: Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi. Film je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije.
kadar iz filma „Da li ste videli ovu ženu?“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
KULTURA
Premijera srpskog filma „Da li ste videli ovu ženu?“ na festivalu u Veneciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala