- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Bulgargas“: Postoji mogućnost da „Gasprom“ obnovi isporuke gasa u Bugarsku

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Bugarski snabdevač gasom „Bulgargas“ nastavlja pregovore sa kompanijom „Gasprom“ i postoji mogućnost da se obnove isporuke ruskog gasa u Bugarsku, izjavio je predsednik upravnog odbora kompanije „Bulgargas“ Ivan Topčijski za televiziju „Nova“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je precizirao, „Bulgargas“ i „Gasprom“ sve vreme nastavljaju pregovore, uprkos prekidu isporuka gasa krajem aprila. Topčijski podseća da sporazum sa „Gaspromom“ važi do kraja godine.
„Postoji mogućnost obnavljanja isporuka. Ta tema nije zatvorena“, rekao je on.
Kako dodaje, postoji „hipotetička mogućnost“ da „Gasprom“ promeni svoje zahteve po pitanju plaćanja gasa u rubljama.
„Dakle, mi ne zatvaramo tu stranicu (pregovora sa 'Gaspromom')“, naglasio je on.
Na pitanje novinara da li bi „Bulgargas“ ipak mogao da pristane na mehanizam plaćanja na kome insistira ruska strana, Topčijski je istakao da su Bugarskoj potrebne garancije.
„Kad bismo bar imali neophodne garancije da u tome neće biti rizika za 'Bulgargas', nego da će sve rizike preuzeti 'Gasprom'“, kazao je on.
Kako je istakao, zemlja je obezbedila 60 odsto potrebne količine gasa za zimske mesece, što obuhvata i isporuke iz Azerbejdžana i tankere sa američkim tečnim prirodnim gasom. . Topčijski objašnjava da su opcije za obezbeđivanje preostalih 40 odsto ili obnavljanje direktnih isporuka od „Gasproma“ ili nabavka dodatnih količinama tečnog prirodnog gasa.
„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Plin - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
RUSIJA
„Bulgargas“ na gubitku zbog kupovine ruskog gasa preko posrednika; Izvesno poskupljenje za 60 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala