- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika se nada da će sa Rusijom sklopiti sporazum o strateškom naoružanju

© Sputnik / Press-služba MO RF / Uđi u bazu fotografijaBalističke rakete Rusije
Balističke rakete Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Države ne određuju konkretne datume za nastavak pregovora sa Rusijom o sporazumu o zameni Sporazuma o smanjunju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), ali ih dovode u vezu sa situacijom oko Ukrajine, rekla je zamenica državnog sekretara za kontrolu naoružanja Boni Dženkins na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje RIA Novosti.
„Ovo je parametar koji trenutno razmatramo“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, dve najveće nuklearne sile postigle su napredak u smanjenju zaliha. Ona je napomenula da se SAD nadaju zaključivanju novog sporazuma koji bi zamenio START-3.
„Želimo da se vratimo za pregovarački sto i nastavimo dijalog sa Rusijom“, dodao je Dženkins.
Ključni sporazum za stratešku stabilnost START 3 je stupio na snagu 5. februara 2011. godine. Prema sporazumu, svaka strana će smanjiti svoj nuklearni arsenal tako što za sedam godina i nadalje ukupan broj naoružanja ne bi trebalo da pređe broj od 700 interkontinentalnih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teških bombardera, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera.
Cilj je postignut i strane su potvrdile arsenal na dogovorenim nivoima. Početkom 2021. godine, ubrzo nakon što je administracija Džozefa Bajdena došla na vlast u SAD, sporazum je bez izmena produžen na još pet godina. Prethodna administracija je odlagala produženje sporazuma do poslednjeg trenutka, što je pretilo krahom celokupnog sistema strateške stabilnosti.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
RUSIJA
Lavrov: Vašington nije predlagao nastavak pregovora o strateškoj stabilnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala