- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“: Isporuka turbine za „Severni tok“ nemoguća zbog sankcija

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom“ saopštila je da je u ovom trenutku nemoguće da „Simens“ vrati turbinu za „Severni tok“ zbog sankcija Kanade, Evropske unije i Velike Britanije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Sankcioni režimi Kanade, EU, Velike Britanije i činjenica da aktuelne ugovorne obaveze 'Simensa' ne odgovaraju trenutnoj situaciji onemogućavaju isporuku motora 073 na kompresorsku stanicu 'Portova'“, precizirano je u saopštenju.
„Gasprom“ je 25. jula saopštio da se obustavlja rad još jedne „Simensove“ gasne turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, važnom objektu za gasovod „Severni tok“, zbog čega je protok gasa smanjen na 20 odsto ukupnih kapaciteta gasovoda.
Kompanija je od sredine juna smanjila isporuke gasa „Severnim tokom“, prvo na 60 odsto, a zatim na 40 odsto kapaciteta, objasnivši da je razlog zastoj u radu agregata za prenos gasa. Jedna od gasnih turbina, koja je bila na remontu u Kanadi, nije mogla da bude vraćena u Rusiju, zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Moskve. Na insistiranje Berlina, problem je pravno rešen i Kanada je poslala turbinu, koja se sada nalazi u Nemačkoj, ali još nije stigla do Rusije, odnosno „Gasproma“.
Nemački kancelar Olaf Šolc i predsedavajući upravnog odbora Kristija Bruh pored turbine Simens enerdži za gasovod Severnik tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Šolc: Turbina za „Severni tok“ spremna za rad; Rusija da kaže da joj je potrebna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala