- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Nadamo se da će UN i Međunarodni Crveni krst objektivno proceniti zločin u Jelenovki

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Moskva apeluje na međunarodnu zajednicu da objektivno proceni zločin ukrajinskih ekstremista koji su granatirali zatvor u Jelenovki, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ona je istakla da se Moskva nada da relevantne strukture Ujedinjenih nacija i stručnjaci Međunarodnog Crvenog krsta neće odbiti poziv Rusije da učestvuju u utvrđivanju onog što se dogodilo u Jelenovki.

„Nadamo se da relevantne strukture UN, stručnjaci iz Međunarodnog Crvenog krsta, koji su u maju pomagali u evakuaciji civila iz podzemnih prostorija čeličane ‘Azovstalj’, u Marijupolju neće odbiti naš poziv da učestvuju u utvrđivanju onog što se desilo u Jelenovki“, istakla je ona.

Prebacivanje odgovornosti na Rusiju ─ vrhunac cinizma

Zaharova je takođe naglasila da su pokušaji Kijeva da prebaci odgovornost za napad na savezničke snage Rusije i DNR vrhunac cinizma.

„Očigledno je da su ukrajinske vlasti i njihovi zapadni pokrovitelji, tu ne postoje nikakve druge varijante, oni su se jednostavno uplašili da će Azovci (Azov je Rusija proglasila terorističkom organizacijom) otkriti, s tačke gledišta javnog mnjenja za režim Zelenskog, strašnu istinu o metodama vođenja borbenih dejstava i vojnim zločinima ekstremista koji su se obučavali nigde drugo, nego u zemljama NATO-a“, istakla je Zaharova.

Prema njenom mišljenju, zarobljenici su „počeli da otkrivaju detalje procesa: kako su ih vrbovali, gde su obučavani, kakvi su im ciljevi bili postavljeni, kakvim oružjem su snabdevani i od koga su dobijali naloge“.
„Čim su zarobljenici počeli da pričaju, kijevski režim ih je zaustavio, bez obzira što su to bili borci koji su se zakleli na vernost kijevskom režimu“, ocenila je portparolka.
Ranije je Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio da su usled ukrajinskog napada američkim raketnim sistemima „himars“ na Istražni zatvor u Jelenovki u DNR poginulo 53, a ranjeno 75 ukrajinska ratna zarobljenika. Lider DNR Denis Pušilin izjavio da je napad na zatvor bio planiran i da su se tamo nalazili borci, konkretno iz „Azova“ (protiv njih je u Rusiji pokrenut krivični postupak), koji su se predali.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Rusija pozvala stručnjake iz UN i Međunarodnog Crvenog krsta radi istrage u Jelenovki.
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
RUSIJA
Rusija pozvala UN da se hitno izjasni o granatiranju zatvora u Jelenovki
Oružane snage Ukrajine granatirale su Istražni zatvor u Jelenovki - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Svedočenje zarobljenih „Azovaca“ koji su preživeli raketiranje zatvora u Jelenovki /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala