- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Moskva se nada da će Kijev ispuniti obaveze prema prehrambenom sporazumu

© Sputnik / Maksim BlinovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Moskva pozdravlja početak implementacije prehrambenog sporazuma i očekuje da će Kijev ispuniti svoje obaveze da osigura bezbednost brodova, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Želela bih da pozdravim početak realizacije takozvanog prehrambenog sporazuma postignutog 22. jula u Istanbulu... Očekujemo da Kijev ispuni svoje obaveze da osigura bezbednost brodova u crnomorskim lukama i teritorijalnim vodama Ukrajine“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.
„Istovremeno je za potpuno rešenje problema sa hranom potrebno da zapadne zemlje obezbede uslove za pristup svetskim tržištima ruskog đubriva i hrane, odnosno da otklone finansijske i logističke prepreke izazvane uvedenim antiruskim ograničenjima“, naglasila je portparolka.
Ona je dodala da Moskva upozorava Zapad da ne pokušava da ne ispuni drugi deo prehrambenog sporazuma, inače svet možda neće dobiti desetine tona ruskog žita.
Zaharova je podsetila da je sastavni deo Istanbulskih sporazuma memorandum o razumevanju između Rusije i Sekretarijata UN za promovisanje ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.
„Postignuti sporazumi predstavljaju paket – isti onaj koji koristi i generalni sekretar UN. Stoga upozoravamo na pokušaje da ne ispuni drugi deo paketa. U suprotnom, zbog neodgovorne politike Zapada, svet možda neće dobiti desetine miliona tona ruskog žita“, istakla je Zaharova.
U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar objavio je 27. jula da je počeo sa radom koordinacioni centar za žito u Istanbulu. Delatnost centra čije sedište je na turskom Univerzitetu Ministarstva odbrane koordinisaće Ujedinjene nacije. U sastavu centra su predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala