Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Izbegnuta je katastrofa, ali se plašim da ćemo imati još teških dana

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji da je pre dva dana izbegnuta katastrofa, ali da se plaši da će biti još teških dana i da su Aljbin Kurti i prištinske vlasti jednostrano primenjivali korake.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Govoreći o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini Vučić je podsetio da je vlast u Prištini stalno izazivala incidente, ali da su ljudi uz sve to do sada normalno živeli.
„Svaki put oni to urade i uvek manje-više dobiju podršku Kvinte. Oni se pozivaju na sporazum koji je potpisao Borko Stefanović i po kome dve strane uvode reciprocitet, ali oni to tumače tako da mogu da uvedu reciprocitet i za građane srpske nacionalnosti sa Kosova i Metohije, na šta nemaju pravo. Oni hoće da maltretiraju ljude, cilj je da se ukinu KM tablice", rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Ukidanjem tablice KM žele da pokažu da ne postoji država Srbija na Kosovu

On je napomenuo da svako ko misli da se može sačuvati mir sa Aljbinom Kurtijem, greši iako, kako kaže, nikome na Zapadu nije u interesu nemir na KiM.
Napomenuo je da Srbi sa Kosmeta nisu hteli da sklone barikade i da je on radio sve što je mogao samo da se sačuva mir.
"Ponosan sam na jedinstvo koje imamo sa našim narodom na Kosovu i Metohiji. Postavljam pitanje šta je Srbija uradila. Ništa mi nismo uradili i opet smo mi krivi", istakao je predsednik.
"Nisam ja ni Milošević ni Tadić nisam naučio da gubim, nikom nisam pretio. Pokušate li da napravite nešto suočićete se sa drugačijom Srbijom", rekao je Vučić.
Kada je reč o preregistraciji tablica, on kaže da Priština nije u pravu jer su ukinuli KS tablice a da je cilj da ukidanjem KM tablice pokažu da ne postoji više država Srbija na Kosovu.
Srbina koji je danas uhapšen na Kosovu kidnapovale su specijalne obaveštajne jedinice kojom upravlja direktno Aljbin Kurti i odvele ga na jug, a NATO nije reagovao, istakao je Vučić.
On je rekao da su uhapsili Srbina ni krivog ni dužnog, samo zato što misli kao i svi ostali - da je Kosovo Srbija.
„Oni će reći da je kriv što je bio na demonstracijama u blizini barikada. Saznajemo šta mu pakuju. Svi Srbi su bili na barikadama jer ne smatraju da je Kosovo nezavisna država“, objasnio je on.

Trebalo je NATO da reaguje, a nije

Ukazao je da Kurti predstavnicima Kvinte kaže da se bori protiv mafije i kriminala, a njemu su svi Srbi, sem onih koji ne kažu da je Kosovo nezavisno, kriminalci i mafijaši. Na to, dodaje, iz Kvinte mu kažu da podržavaju brobu protiv kriminala i mafije.
„Njega nisu uhapsili pripadnici Rosu, već su upotrebili specijalnu obaveštajnu jedinicu kojom direktno upravlja Kurti i prištinska vlada. Džavid Tahiri je vodio akciju hapšenja Srbina. Kidnapovali su ga na jug“, rekao je Vučić.
Podvukao je da nemaju pravo na ovakvu akciju, jer je regionalna policija ta koja mora da dejstvuje na severu.
„Nisu ni pitali ni obavestili regionalnu policiju. Trebalo je NATO da reaguje, a nije, jer oni sve to podvedu pod borbu protiv kriminala i mafije. Kao što su gonili Todosijevića jer je saopštio što svi mi mislimo o Račku, ne zna se šta će biti sa njim“, rekao je on.
Vučić je najavio da će sutra razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-A Jensom Stoltenbergom, u ranim popodnevnim satima.
Kaže da je ovim povodom razgovarao i razmenjivao poruke sa mnogim svetskim liderima, uključujući francuskog predsednika.
Sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, dodaje, najmanje 10 puta je razgovarao, kao i sa mnogim drugima. Njihove poruke, kaže, iste su kakve se mogu pročitati svaki dan.

Idem 18. avgusta u Brisel, ne očekujem dogovor

Vučić je najavio da će otići u Brisel 18. avgusta na razgovore sa Aljubinom Kutijem i dodao da ne očekuje postizanje bilo kakvog dogovora.
Vučić je na RTS tako odgovorio na pitanje da li su razgovor i dijalog jedino rešenje u narednih mesec dana i da li će otići 18. avgusta u Brisel, kada je zakazan susret Beograda i Prištine.
"Otići ću u Brisel, nije mi teško, imao sam i težih radnih dana. Ne očekujem ništa, nikakav dogovor sa Aljbinom Kurtijem. Sa Kurtijem ko god misli da je moguće sačuvati mir, mislim da mnogo greši", rekao je Vučić.
Dodao je da će svakako otići da ne kažu posle da je odbio.
"Ali, ne verujem da će nešto da se desi, ne verujem ni u šta, jer znam sa kim imam posla. A da će neko drugi biti na našoj strani - neće, bićemo sami kao što smo uvek bili i moraćemo da čuvamo sebe i svoj narod. Izgleda da ću ponovo da pustim rogove i verujte mi pobedićemo", poručio je Vučić, preneo je Tanjug.
Blindirana vozila Rosu - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SRBIJA
Pripadnici Rosu oteli Srbina i sanitetsko vozilo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala