Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vladimir Orlić izabran za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICVladimir Orlić
Vladimir Orlić - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Poslanici Skupštine Srbije izglasali su večeras Vladimira Orlića za predsednika parlamenta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izabran je večeras za predsednika Narodne skupštine Srbije.
Za Orlića je, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasalo 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo.
Izbor Orlića za novog predsednika propratio je višeminutni aplauz u skupštinskoj sali, a predsedavajući Vladeta Janković čestitao mu je na izboru, poželeo uspeh u radu i predao predsedavanje.
Poslanici SNS-a i koalicije koja je učestvovala zajedno sa najvećom parlamentarnom strankom na izborima 3. aprila glasali su za Orlića na čelu parlamenta, kao i oni iz poslaničkog kluba SPS - Ivica Dačić, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda, Jedinstvene Srbije, SDPS-a.
Orlića nisu podržale poslaničke grupe Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina, Srpski pokret Dveri - Patriotski blok, Zeleno - Levi klub - Ne davimo Beograd - Moramo, Moramo - Zajedno, Demokratska stranka, Narodna stranka Zavetnici, NADA - Novi DSS, POKS, Ujedinjeni.
Konstitutivna sednica počela je juče kada je potvrđeno 250 mandata novog saziva Narodne skupštine, a današnje zasedanje, koje je trajalo oko 12 sati sa jednočasovnom pauzom obeležila je rasprava o kandidatu SNS-a za predsednika parlamenta Vladimira Orlića.
Na mestu predsednika Skupštine Srbije Orlić nasleđuje predsednika SPS-a Ivicu Dačića.
Konstitutivna sednica nastavlja se izborom članova skupštinskih odbora, kao i članova delegacija i imenovanjem generalnog sekretara Skupštine, preneo je Tanjug.
Narodna skupština će imati sedam potpredsednika, od čega tri iz redova opozicionih poslaničkih klubova.

Ko je Vladimir Orlić

© Tanjug / JADRANKA ILICVladimir Orlić
Vladimir Orlić - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Vladimir Orlić
Vladimir Orlić je rođen 15. aprila 1983. u Beogradu, završio je osnovnu školu "Jovan Popović" u Obrenovcu, a zatim i Matematičku gimnaziju u Beogradu.
Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, na temu za telekomunikacije, gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva.
Profesionalno je bio angažovan u struci na poziciji inženjera za istraživanja i razvoj u različitim naučno-istraživačkim institutima.
U njegovoj biografiji se navodi da je autor više od 80 naučnih i stručnih radova, tehničkih rešenja, učesnik na više projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i u većem broju internih kompanijskih projekata, namenjenih komercijalnom tržištu.
U naučno zvanje naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka - elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije, izabran je 2015. godine, a reizabran 2020.
Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, gde je obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova, a bio je i predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije.
Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi SNS 2012, 2014. i 2018. godine, za odbornika u Skupštini opštine Čukarica 2016. godine. Odbornik u Skupštini grada Beograda bio je od 2016. do 2022. godine.
Za narodnog poslanika sa liste koju je predvodila SNS izabran je 2014, 2016, 2020. i 2022. godine.
Orlić je obavljao dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe SNS u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsednika Skupštine od 2020. do 2022. godine. Za člana Predsedništva SNS izabran je 2017, a za potpredsednika Glavnog odbora SNS prošle. godine.
Kao narodni poslanik bio je član više skupštinskih radnih tela, parlamentarnih delegacija i poslaničkih grupa prijateljstava, a bio je predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija.
Orlić je 2010. završio obuku i edukaciju u Klasi za rezervne oficire Vojske Srbije, gde je stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije.
Govori engleski jezik, oženjen je i otac tri kćerke, živi i radi u Beogradu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala