- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nensi Pelosi stigla na Tajvan, Kina ponovo poručuje: Oni koji se igraju vatrom – izgoreće /video/

© AP PhotoNensi Pelosi na aerodromu u Tajpeju
Nensi Pelosi na aerodromu u Tajpeju - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala je u Tajpej, uprkos kineskim upozorenjima. Tajvanska televizija emituje direktan prenos sa aerodroma.
Poseta delegacije američkog Kongresa Tajvanu „ni na koji način nije u suprotnosti” sa dugogodišnjom američkom politikom prema ostrvu, rekla je Pelosi po dolasku u Tajpej.
Kako je istakla, Vašington nastavlja da se protivi bilo kakvim jednostranim naporima da se promeni status kvo.
„Poseta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana“, poručila je Pelosijeva na Tviteru.
Ona je navela da će se u razgovorima sa liderima Tajvana „ponoviti podrška američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik“.
„Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom odnosima sa Tajvanom iz 1979. Godine“, napisala je Pelosijeva.
Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine reguliše američke odnose sa ostrvom, ne zahteva da SAD intervenišu vojno u slučaju kineske „invazije“, već nalaže da se Tajvanu pruže resursi da se sam brani, kao i da se spreče bilo kakve unilateralne promene njegovog statusa od strane Pekinga.
U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da nije odgovorna za putovanje Pelosijeve na Tajvan.

Oštar protest Kine: To je veoma opasna igra vatrom

Kina je odmah po dolasku Pelosijeve na Tajvan izrazila odlučan protest zbog njene posete i oštro osudila taj potez.
U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kinekoje je prenela Kineska centralna televizija konstatuje se da poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja veliku političku provokaciju.
„Ignorišući odlučan protest i ozbiljno saopštenje Kine, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi je 2.avgusta posetila kineski Tajvan, ozbiljno kršeći princip jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja“, navodi se u tekstu.
Istovremeno se dodaje da je poseta Pelosijeve izvršila ozbiljan uticaj na političku osnovu kinesko-američkih odnosa, ozbiljno je narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ozbiljno je potkopala mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i poslala pogrešan signal separatističkim snagama koje se zalažu za „nezavisnost Tajvana“.
Ističe se da je pitanje Tajvana „najvažnije i najosetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima“.
„Glavni uzrok nove runde napetosti je u tome što tajvanske vlasti i SAD stalno menjaju status kvo“, precizirano je u saopštenju.
Kineska strana dodaje da su se vlasti Tajvana više puta obraćale SAD za pomoć u postizanju nezavisnosti.

„Američka strana pokušava da iskoristi Tajvan za obuzdavanje Kine. Oni stalno izvrću značenje principa 'jedne Kine' jačanjem zvaničnih kontakata sa Tajvanom i podržavajući njegovu separatističku aktivnost. To je veoma opasna igra vatrom. Oni koji se igraju vatrom – izgoreće“, poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kina poziva SAD da prestanu da igraju na „kartu Tajvana“ i da prestanu da koriste Tajvan u pokušaju da kontrolišu Kinu, da prestanu da se mešaju u poslove Tajvana i unutrašnje poslove Kine, a takođe da prestanu da podržavaju separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.
Peking takođe poziva Vašington da poštuje princip „jedne Kine“, da izvršava preuzete obaveze i da „ne ide opasnim i pogrešnim putem“.
Kao odgovor na posetu Nensi Pelosi Tajvanu, Kina će preduzeti sve neophodne mere za odlučnu zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
„Odgovornost za sve posledice snosiće SAD i separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, navodi se u saopštenju.
Peking poručuje da je pitanje Tajvana isključivo unutrašnje pitanje Kine, te da „nijedna druga strana nema pravo da bude sudija po tom pitanju“.

Tajvan: Poseta dokaz čelične podrške SAD

Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da poseta Pelosijeve toj zemlji pokazuje čeličnu podršku SAD Tajvanu.
Ministarstvo je izrazilo najiskreniju dobrodošlicu Nensi Pelosi, navodeći da će njena poseta doprineti poboljšanju odnosa Tajvana i SAD, preneo je Rojters.
Istovremeno je iz kabineta tajvanskog predsednika saopšteno da se Tajvan nada da će poseta Pelosijeve doprineti produbljivanju saradnje dve zemlje, kao i miru i stabilnosti u regionu Indo-Pacifika.

Kineska vojska neće sedeti skrštenih ruku

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei saopštio je ranije da će poseta predsednice Predstavničkog doma ostrvu narušiti princip „jedne Kine“, naškoditi odnosima u vojnoj sferi i dovesti do zaoštravanja situacije.
Prema njegovim rečima, „kineska vojska neće sedeti skrštenih ruku i svakako će preduzeti sve mere da zaustavi spoljno mešanje“.
Ranije su mediji javili da su kineski lovci Su-35 krenuli su ka Tajvanskom moreuzu, dok su u vazduh bili podignuti i američki avioni.
Predsednici SAD i Kine, Bajden i Sinđinping - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
SVET
Si Đinping upozorio Bajdena: Ko se igra vatrom, sigurno će izgoreti
Kineksi tenkovi - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SVET
Kineska vojska u stanju povišene borbene gotovosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala