- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zlato za „siću“

© Foto : Skrinšot / Jutjub / DIPcompsStefan Bajčetić
Stefan Bajčetić - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
U teškim fizičkim uslovima, nakon što je samo mesec dana proveo igrajući standardno za timove do 18 i 23 godine, Stefan Bajčetić se susreo sa najvećim testom – okršajem omladinskog FA kupa protiv Barnlija u hladnoj večeri u Kirkbiju (trening-centru Liverpula).
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Igrajući protiv tipičnih „Barnlijevaca“ – igrača izrazite visine i snage, mlađani vezista nije ima probleme u duelima sa protivnikom. Blistao je na sredini terena u trijumfu Liverpula od 4:1, kontrolisao sredinu i diktirao tempo i ritam napada.
Još tada je postalo jasno da Liverpul ima pravi dragulj u rukama u 17-godišnjem vezisti. Španski reprezentativac u mlađim kategorijama srpskih korena (otac Srđan igrao za Vojvodinu i Crvenu zvezdu) predstavlja savršenu mešavinu dve Klopove seniorske zvezde. Ima obrise Fabinja po načinu na koji čita igru, ali i distribuciju lopte elegantnu jednako kao Tijago Alkantara.
Onda nije ni čudo kada je Klopov najbliži saradnik Pep Lijndres označio Stefana kao igrača koga stručni štab prvog tima drži na oku, samim tim i što je Bajčetić ovog leta putovao na pripreme sa „Crvenima“.
Možda je, zapravo, jedina neočekivana stvar bila lakoća kojom se Bajčetić prilagodio seniorskom fudbalu. Od prvih minuta, Stefan je izgledao oštro na lopti i nijednom nije odao utisak uplašenog dečaka u duelu sa internacionalcima, fudbalerima koji su mnogi iskusniji od njega.
Utakmica protiv Red Bul Salcburga u sredu bila je najveća demonstracija njegovih kvaliteta – i definitivno najduža, celih 60 minuta. Bajčetić je kontrolisao utakmicu od starta, pokazujući kvalitete u posedu, kao i u degradaciji igre protivnika.
Ovog leta, Liverpul je morao da se suoči sa razočaravajućim udarcem jer je ispustio Orelijena Tšuamenija (prešao u Real) i jasno je, uprkos Klopovim tvrdnjama, da ako tražite rupu u timu sa Enfilda u ovom trenutku, najveća je ubedljivo na sredini terena.
Liverpul je ranjiv s vremena na vreme kada nema Brazilca Fabinja u timu, ali je Klop možda pronašao zlato ovog leta u Bajčetiću.
Baš kao što je propustio da dovede Julijana Branta i kupio Mohameda Salaha, ili ostao bez Tima Vernera, a „ubo“ Dioga Žotu, možda će mu i neuspeh sa Tšumenijem pomoći da otkrije bolju alternativu i dugoročno reši probleme na sredini terena koji su umeli da mu zadaju glavobolju. I to skoro za džabe, jer je Liverpul u leto 2020. platio Selti samo 250.000 evra za tada 16-godišnjeg vezistu.
Naravno, Bajčetić ima još mnogo prostora za napredovanje, ali njegove partije protiv rivala takvog kvaliteta, iako se radi o predsezoni, predstavljaju pozitivan znak.
Sledeće sezone, u Premijer ligi će biti pet izmena. Stefan ne mora odmah da ostavi svoj trag u profesionalnom fudbalu, ali će imati više prilike da nastavi da impresionira, nakon što su izdanja u predsezoni pokazala da zaslužuje šansu.
Pre njega je tako bilo i sa Trentom Aleksander-Arnoldom, Harvijem Eliotom i Kaide Gordonom. Za sada, Bajčetić treba samo da ugrabi prilike koju mu se pružaju, i Liverpul će biti oduševljen njegovim napretkom.
Da li će završiti na kraju kao Fabinjo, ili više kao Tijago, nije bitno, jasno je da je Stefan Bajčetić veliki talenat svetskog fudbala.
Njegovi kvaliteti bi sigurno dobro došli i reprezentaciji Srbije koja nema u timu na toj poziciji igrača svetske klase, ali su za to trenutno male šanse. Rođen je u Vigu, majka mu je Špankinja i već je izabrao njih u mlađim kategorijama, identično kao Bojan Krkić.
FK Velež Mostar - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
SPORT
Egzotika došla glave bivšim Jugoslovenima
Valeri Božinov - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
SPORT
Bugarska legenda se nada „srpskom duhu"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala