- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Ruske snage uništile više od 200 američkih raketa za „Himarse“ i 33 haubice M777

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Ruska vojska je tokom specijalne operacije u Ukrajini uništila šest lansera i više od 200 višecevnih bacača raketa „Himars“, 33 američke haubice M777 i pet lansera protivbrodskog raketnog sistema „Harpun“, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
„Nekontrolisane isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini ozbiljno ugrožavaju bezbednost regiona. Ukupno je u napadima ruskih trupa na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine uništeno 33 američke haubice M777 i pet lansera protivbrodskih bacača raketa „Harpun“, kao i šest lansera i više od 200 raketa višecevnih bacača raketa ‘Himars’“, izjavio je Šojgu.
Prema njegovim rečima, u protekle dve nedelje ukrajinske trupe su „izgubile 396 protivtenkovskih raketnih sistema „Džavelin“, protivtenkovskih bacača raketa i 125 prenosnih protivavionskih raketnih sistema „Stinger“.
Šojgu je dodao da su ruske snage aktivno uključene u rad na uspostavljanju mirnog života u oslobođenim regionima Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ukrajine.
„Sprovedeno je ukupno oko 1,4 hiljade humanitarnih akcija tokom kojih je dopremljeno preko 50,5 hiljada tona tereta. Vojni građevinari ubrzano obnavljaju civilnu infrastrukturu na oslobođenim teritorijama“, precizirao je Šojgu.
Prema njegovim rečima, u najkraćem mogućem roku izgrađen je vodovod ukupne dužine oko 90 kilometara, koji obezbeđuje vodosnabdevanje do 50.000 kubnih metara za stanovnike Donjecka i susednih oblasti.
Trenutno se grade još dva vodovoda u dužini od 60 kilometara za stanovnike DNR i LNR. Planski se podižu i rekonstruišu vitalni objekti.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala