- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Potez Kine posle posete Pelosijeve: Kineska armija u šest oblasti oko Tajvana

© Sputnik / Pawel Lisitsin  / Uđi u bazu fotografijaKineski vojnici
Kineski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Uprkos velikom protivljenju kineskih vlasti, visoka američka zvaničnica Nensi Pelosi ipak je danas sletela na Tajvan, nakon čega je kineska armija saopštila da će vrlo uskoro oko celog Tajvana izvesti kombinovanu vojnu operaciju, kaže za Sputnjik dugogodišnji dopisnik iz Kine Zoran Đorđević.
On napominje da nije u pitanju vojna vežba, nego da je naglašena formulacija da je u pitanju vojna operacija. U saopštenju nije precizirano šta bi to moglo da podrazumeva.
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, Pelosi dočekana je od strane tajvanskih zvaničnika na crvenom tepihu i počeće razgovore tokom sutrašnjeg dana pošto je na Tajvan stigla blizu ponoći po njihovom vremenu.

„Iako su Kinezi pretili da će preduzeti drastične mere ništa se nije spektakularno dogodilo. Kinezi su angažovali svoje vojne jedinice preko puta Tajvana, sa druge strane Tajvanskog moreuza, sa amfibijskim vozilima, oklopnim transporterima koji mogu da idu i po zemlji i da plutaju na vodi. Kineski avioni nadleću Tajvanski moreuz i preleću na tajvansku stranu, ali zasad se ništa drastično nije dogodilo“, konstatuje Đorđević.

Na pitanje da li se to može protumačiti kao slabost Kine posle njenih najava da neće sedeti skrštenih ruku u slučaju posete Pelosijeve Tajvanu i kršenja nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, naš sagovornik kaže da teško može da se kaže da je u pitanju slabost Kine.
© AP Photo / UncreditedVisoka američka zvaničnica Nensi Pelosi je sletela u Tajvan uprkos velikom protivljenju Kine zbog narušavanja njenog teritorijalnog integriteta
Nensi Pelosi - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Visoka američka zvaničnica Nensi Pelosi je sletela u Tajvan uprkos velikom protivljenju Kine zbog narušavanja njenog teritorijalnog integriteta
„Ona je dovedena pred svršen čin. Svakako da je teško pretpostaviti da bi oni oborili taj avion sa Pelosi i pet-šest američkih kongresmena koji su praktično u zvaničnoj poseti četiri zemlje. Oni tvrde da Kongres ima pravo da komunicira sa Tajvancima , iako je Pelosi po hijerarhiji treća ličnost u Americi, a Amerika se u tri potpisana kominikea zarekla da neće imati zvanične kontakte sa Tajvanom, da će samo američki narod i biznismeni komunicirati sa svojim prijateljima na Tajvanu i da će imati neke kulturne veze“, podseća on.
Šta će dalje biti i kakve će mere Kina preduzeti to ostaje da se vidi, kaže naš sagovornik koji smatra da Kina za ovo što se dogodilo neće ostati dužna.
Na pitanje šta bi to moglo da bude, Đorđević kaže da to može da podrazumeva mnogo toga u kinesko-američkim odnosima koji su sada dovedeni na minimum.
„U najnovijem saopštenju ministarstva spoljnih poslova izražava se oštar protest i najavljuje da će biti preduzete odgovarajuće mere. U međuvremenu, oba kineska nosača aviona su izašla iz svojih matičnih luka. Jedan je sa juga krenuo prema Tajvanu, a drugi sa severa Kine, tako da su tu negde u blizini Tajvana“, kaže Đorđević.
On očekuje da će najnoviji događaji svakako ograničiti dalje veze Amerike sa Kinom.
Pelosi se po dolasku u Tajpej oglasila posredstvom Tvitera istakavši da je poseta delegacije Kongresa pokazatelj nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana i da će u razgovorima sa njihovim liderima „promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifika".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala