- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva reaguje na posetu Pelosi Tajvanu: Vašington nastavlja agresivnu politiku obuzdavanja Kine

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Moskva ocenjuje posetu predsednice Predsedničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu kao otvorenu provokaciju u duhu agresivne linije SAD usmerene na sveobuhvatno obuzdavanje Kine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Pozivamo Vašington da se uzdrži od akcija koje podrivaju regionalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost i da priznaju novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mesta za američku hegemoniju“, navodi se u zvaničnom saopštenju MIP Rusije.
Istovremeno se dodaje da kineska strana ima pravo da preduzme mere koje su neophodne za zaštitu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta po pitanju Tajvana.
„Smatramo da su odnosi između strana Tajvanskog moreuza isključivo unutrašnja stvar Kine… Principijelni stav Rusije je nepromenljiv: polazimo od činjenice da postoji samo jedna Kina, Vlada Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, a Tajvan je neotuđiv deo Kine“, poručuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala je u Tajpej, uprkos kineskim upozorenjima. Poseta delegacije američkog Kongresa Tajvanu „ni na koji način nije u suprotnosti” sa dugogodišnjom američkom politikom prema ostrvu, rekla je Pelosi po dolasku u Tajpej. Kina je odmah po dolasku Pelosijeve na Tajvan izrazila odlučan protest zbog njene posete i oštro osudila taj potez.
U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kinekoje je prenela Kineska centralna televizija konstatuje se da poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja veliku političku provokaciju.
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
RUSIJA
„Amerikanci su napravili strašnu grešku“: Ruski senatori o poseti Nensi Pelosi Tajvanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala