- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski političar: Ako je većina evropskih zemalja našla način da plaća ruski gas, zašto nismo i mi?

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Bivši ministar odbrane Bugarske Stefan Janev izjavio je da je glavno pitanje koje sada brine građane zemlje da li će morati da „gladuju i da se smrzavaju na zimu“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je podsetio da Sofija ima važeći sporazum sa „Gaspromom“ koji bugarska strana ne poštuje, ali se zapitao „da li je Bugarska sama sebi isključila gas ili ga je neko isključio Bugarskoj“.

„Na to pitanje ne vidim jasan odgovor od Vlade koja je donedavno upravljala. To je interesantno pitanje i sa tačke gledišta evropske agende. Ne želim da ovo zvuči kao teorija zavere, ali zašto je gas prvo isključen samo Bugarskoj i Poljskoj? A nakon toga su sve evropske zemlje našle način da dobijaju taj gas pod uslovima koje je postavila Rusija? Kad je većina evropskih zemalja pronašla takav mehanizam, zašto ne možemo i mi? Kojim smo se razlozima mi vodili? Ako su to čisto ideološke pobude, zašto građani Bugarske moraju da plaćaju za to?“, izjavio je Janev za televiziju „Nova“.

Stefan Janev je obavljao dužnost ministra odbrane Bugarske od kraja decembra do kraja februara kada je smenjen nakon komentara u vezi situacije u Ukrajini. On je tada pozvao da se ne žuri sa zaključcima i da se događaji u Ukrajini ne nazivaju „ratom“.
Bugarski predsednik Rumen Radev potpisao je 1. avgusta ukaz o raspuštanju aktuelne Narodne skupštine i odredio datum vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 2. oktobra.
„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Plin - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SVET
„Bulgargas“ traži da se cena gasa u avgustu poveća za 60 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala