- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vlasnik skladišta oružja u Bugarskoj u kom je došlo eksplozije: Nije bilo namenjeno Ukrajini

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPožar
Požar - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Eksplozija u skladištu municije u blizini grada Karnobat je napad na odbrambene kapacitete Bugarske, izjavio je vlasnik kompanije oružja „EMKO“ Emilijan Gebrev, kojoj pripada skladište. On je istakao da se municija nije mogla koristiti u borbama u Ukrajini.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema rečima preduzetnika, municija koja se čuvala u skladištu, ne može da se koristi u borbama u Ukrajini. Reč je o granatama za tenkove, koje su povučene iz upotrebe još u vreme postojanja sovjetske armije.
„One se kategorički ne mogu koristiti u borbama u Ukrajini“, izjavio je Gebrev za TV „NOVA“.
Incident se dogodio u noći između subote na nedelju: najpre je na tom području buknuo požar, a zatim su odjeknule eksplozije. Nešto pre incidenta, obezbeđenje skladišta je upozorilo da je neko ušao na njegovu teritoriju.
Glavni istražitelj izdanja „Belingket“* , Hristo Grozev izjavio je za BTV da bugarska vojna industrija i preduzeće Gebreva podržavaju Ukrajinu, čak i indirektno.
Prema rečima Grozeva, bilo bi „apsolutno nelogično pretpostaviti da su eksplozije slučajne“.
Na direktno pitanje voditelja da li Rusija stoji iza incidenta, Grozev je izjavio da bi bilo „najlogičnije“ da je za upad na teritoriju skladišta odgovoran predstavnik Rusije.

„Pitanje je da li je to bio znak upozorenja i ako jeste od koga je potekao. Najlogičnije je da je to predstavnik Ruske Federacije, ali je moguće i da je to neko ko u Bugarskoj ima problema sa gospodinom Gebrevom“, istakao je Grozev.

Za poslednjih 11 godina, u Bugarskoj su se dogodile još četiri eksplozije na vojnim skladištima i u fabrikama: 2011, 2015 i 2020. godine. U svim slučajevima je reč o preduzećima Emilijana Gebreva, a njihova roba bila je namenjena Ukrajini i Gruziji.
Aprila 2021. bugarsko tužilaštvo izjavilo je da iza incidenta stoji šestoro ruskih državljana, koji su imali za cilj sprečavanje isporuka drugim zemljama. Tužilaštvo je takođe saopštilo da su eksplozije povezane sa pokušajem trovanja samog Emilijana Gebreva, njegovog sina i direktora „EMKO“ 2015. godine. Za pokušaj trovanja, bugarsko tužilaštvo je 2020. godine u odsustvu optužilo troje građana Rusije, navodnih saradnika Glavne obaveštajne uprave Rusije, koji su stigli u Bugarsku sa lažnim dokumentima.
*organizacija koja je u Rusiji proglašena stranim agentom
Aerodrom u Sofiji, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SVET
Bugarski ministar: Prethodna Vlada planirala isporuku oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala