- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnici vojske Rusije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinska vojska prisilno evakuiše stanovništvo iz Artjomovska, u toku borbe kod Soledara

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini – dan 159. Ruske snage su prethodnog dana izvele napad na ukrajinsku formaciju „Kraken“ u Harkovu, ubijeno je 350 neonacista. Eksperti UN i Crvenog krsta pozvani su da učestvuju u istrazi granatiranja zatvora u Jelenovki. Ukrajinske snage u nedelju ujutru su gađale iz drona štab Crnomorske flote u Sevastopolju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:31 01.08.2022
Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu usaglasio je trasu humanitarnog koridora za izvoz žita i đubriva iz tri ukrajinske luke - Južnog, Nikolajeva i Odese, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
21:32 01.08.2022
20:21 01.08.2022
19:33 01.08.2022
19:29 01.08.2022
Francuska će nastaviti da pruža podršku kijevskim vlastima i spremna je da pomogne u obnovi zemlje nakon završetka ruske specijalne operacije, saopštio je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.
„Predsednik Republike je pitao predsednika Zelenskog o vojnim, humanitarnim i ekonomskim potrebama. On je ponovo potvrdio spremnost Francuske da nastavi da podržava ukrajinske Oružane snage kako bi mogle da se odupru ruskoj agresiji“, navodi se u saopštenju administracije francuskog lidera.
On je takođe potvrdio predsedniku Zelenskom spremnost da kratkoročno pruži makroekonomsku podršku Ukrajini i pomoć u obnovi zemlje.
19:24 01.08.2022
Ukrajinska vojska prisilno evakuiše civile iz Artjomovska (Bahmuta), saopštio je portparol narodne milicije LNR Andrej Maročko Prvom kanalu.
Paralelno s tim, kako je naglasio, ukrajinske jedinice se bave i pljačkom stanovništva.
17:36 01.08.2022
Ukrajinske vlasti su objavile "obaveznu evakuaciju" stanovništva sa teritorije Donjecke Narodne Republike koju trenutno kontroliše Kijev kako bi doveli u pitanje legitimitet referenduma o ulasku republike u sastav Rusije koji se već sprema, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.
"Koraci ukrajinskog režima najmanje su usmereni na zaštitu interesa civilnog stanovništva, posebno stanovništva Donbasa. Izjavama o obaveznoj evakuaciji ima apsolutno razumljive ciljeve. To su neki elementi poremećaja, pokušaji da se dovedu u pitanje legitimitet referenduma koji treba da se održi na teritoriji Donjecke Narodne Republike Šta Zelenski pokušava da postigne: kada ova naselja budu oslobođena, on će reći: „Tamo nije bilo ljudi, o kakvom referendumu se radi?“, rekao je on televiziji „Rosija-24“.
16:55 01.08.2022
Snage DNR nastavljaju ofanzivu u pravcu Avdejevke i Marinke, saopštio je šef DNR Denis Pušilin.
Jedinice su već prešle autoput Jasinovata-Konstantinovka u pravcu Avdejevke.
15:58 01.08.2022
Četiri višecevna bacača raketa „himars“ biće dopremljeni iz SAD u Ukrajinu, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.
15:49 01.08.2022
Ministarstvo energetike Rusije sastavilo je listu prioritetnih radova za obnovu energetskog napajanja velikih gradova Luganske Narodne Republike.
Između ostalog, ruski energetičari u ovom trenutku premeštaju dizel generatore na teritoriju republike i proveravaju spremnost objekata da se priključe na elektromrežu u zavisnosti od njihovih prioriteta. Generatori će početi da se priključuju od 2. avgusta.
Obnova gasne mreže u LNR je počela danas.
15:31 01.08.2022
14:32 01.08.2022
Ukrajinske snage gađale su noćas Pervomajsk iz višecevnih bacača raketa „Himars“, a na grad je ispaljeno ukupno 12 raketa M31 GMLRS, saopštilo je predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
U granatiranju je oštećeno pet stambenih zgrada i više infrastrukturnih objekata.
13:05 01.08.2022
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je da je ukrajinska vojska već dobila nemačke višecevne bacače raketa „MARS II“.
„Hvala Nemačkoj i lično mojoj koleginici ministarki odbrane Kristini Lambreht za ove sisteme“, napisao je Reznikov na Tviteru.
12:20 01.08.2022
Prvi brod sa prehrambenim proizvodima krenuo je iz luke u Odesi u 9.20 (8.20 po srednjoevropskom vremenu), a sutra će u Istanbul stići teretni brod sa kukuruzom, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Prvog avgusta, oko 9.20 po moskovskom vremenu, brod ‘Razoni’ pod zastavom Sijera Leonea, u okviru realizacije Inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz luka Ukrajine, isplovio je iz luke Odese. Na brodu ‘Razoni’ nalazi se tovar kukuruza koji bi trebalo da stigne u vode luke u Istanbulu 2. avgusta“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
U Ministarstvu su precizirali da morski koridor kojim će ići „Razoni“ prolazi severozapadnim delom Crnog mora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.
12:10 01.08.2022
Ukrajinske vlasti uništile su u Hersonskoj oblasti baze podataka za isplatu penzija i socijalnih davanja, u toku je njihovo obnavljanje, izjavila je za Sputnjik načelnica odeljenja za rad i socijalnu politiku regiona Ala Barhatnova.
Prema njenim rečima, isplata penzija i socijalnih davanja vrši se odmah nakon provere u kancelarijama Odeljenja za socijalnu zaštitu.
Osim toga, Barhatnova je naglasila da su kijevske vlasti uništile i bazu poslodavaca i onih koji traže posao u regionalnom centru za zapošljavanje.
11:54 01.08.2022
Američki višecevni raketni sistem Himars - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Ruske snage uništile u Ukrajini dva američka sistema „Himars“ i jedan „Harpun“
11:07 01.08.2022
Ukrajina očekuje nekoliko ratnih brodova od Londona
Kijev očekuje da dobije nekoliko vojnih brodova od Londona, izjavio je ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.
„Sada su nam potrebni protivminski brodovi. Dva je početna cifra sa kojom trenutno radimo. To su ratni brodovi koji su u službi pomorskih snaga Velike Britanije“, rekao je ambasador.
Pristajko je posetio jedan od ovih minolovaca na kojem se obučavaju ukrajinski vojnici. Prema njegovim rečima, brodovi će biti modernizovani, opremljeni opremom neophodnom za Kijev, a „takvih brodova će biti nekoliko“.
Trenutno se najmanje 80 ukrajinskih vojnika obučava u britanskoj mornarici.
09:54 01.08.2022
Zajednički koordinacioni centar dao je dozvolu da brod sa žitom napusti luku u Odesi i prati njegov bezbedan prolazak kroz morski koridor, navodi se u saopštenju UN.

„Zajednički koordinacioni centar je danas (ponedeljak) dozvolio da brod ‘Razoni’ isplovi iz luke Odesa... Centar prati bezbedan prolazak broda duž bezbednog humanitarnog pomorskog koridora“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Centar je zatražio od svih strana da obaveste svoje vojne i druge organe kako bi se osigurao bezbedan prolaz broda.
Osim toga, ZKC je dogovorio koordinate i ograničenja humanitarnog pomorskog koridora i prijavio ove detalje u skladu sa međunarodnim navigacijskim procedurama.
09:34 01.08.2022
Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su 378 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Uragan“, artireljijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
Gađani su okruzi osam naselja DNR. U granatiranju je poginuo jedan civil, a devet je ranjeno. Oštećeno je 19 zgrada i dva civilna objekta.
Zajedničkim dejstvima pripadnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništena su dva višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“ i dva kamiona i ubijeno više od 30 pripadnika ukrajinskih formacija. Potisnuta su dva neprijateljska položaja u naselju Avdejevka i Neveljsko.
09:25 01.08.2022
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je izlaz prvog trgovačkog broda sa žitaricama iz luke u Odesi.
„Prva plovidba je kolektivno dostignuće Zajedničkog koordinacionog centra osnovanog u Istanbulu pod pokroviteljstvom UN, a koji čine predstavnici Ukrajine, Ruske Federacije i Turske... Generalni sekretar pozdravlja njihove napore i zahvalan je Turskoj za njeno vođstvo“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi, šef UN se nada da će prvi brod u skladu sa potpisanom inicijativom postati jedan od mnogih prevoznika žita, što će na taj način doneti neophodnu stabilnost i olakšanje globalnoj prehrambenoj bezbednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala