- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta raditi ako na letovanju ostanete bez dokumenata

CC0 / / Čitanje na plaži
Čitanje na plaži - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Leto je za lopove omiljeno doba godine, a nesmotrenost turiste može skupo da košta. Tako se mnogima letovanje na omiljenim inostranim destinacijama pretvorilo u noćnu moru.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Lopovima se teško ulazi u trag, a i kada ih policija uhapsi, obično bude kasno: novac potrošen, vrednosti preprodate, a dokumenta uništena.
Krade se na plažama, u prodavnicama, na velikim parkinzima, a sve češće lopovi ulaze i u apartmane. Kradljivci su sve veštiji, pa čak i oni najoprezniji postaju njihova laka meta, piše RTS.
„Spavali smo na spratu moja supruga, dvoje dece i ja. Pljačkaši su ušli i odneli sve što je imalo ikakvu vrednost, čak i ono što je banalne vrednosti“, kaže Radoslav Milovanović.
Dodaje da je mesto na kojem letuju malo, ali da je prvi put ove godine zabeleženo više desetina krađa, obijanja automobila, čak i nestanak skupocenog BMW-a.
„Potrošili smo vreme na policiju i čekali forenziku. Nismo smeli da izlazimo iz kuće i ništa da diramo, tridesetak sati“, priča Milovanović.

Turisti ostaju i bez vozila

Tržni centri i veliki parkinzi idealni su za lopove. Lako otključavaju i najskuplje automobile, pa se dešava da turisti ostanu i bez vozila i bez stvari.
„Sve su to štete koje se prijave nadležnim organima, ali negde do kraja sezone se neko ili uhapsi ili ne uhapsi. Uvek ostane na štetu putnika“, smatra direktor Jute Aleksandar Seničić.
Prema njegovim rečima, na severu Grčke uglavnom nema policijskih stanica u manjim mestu.
„Osnovna stvar je da kada pozovete, kada se to desi, očekujete brzu reakciju. Reakcija obično nije brza“, kaže Seničić.

Koji su saveti

Pune ruke posla tokom sezone imaju u konzulatu. Turistima se savetuje da kod sebe imaju kopiju ličnih dokumenata i fotografiju radi lakše identifikacije i bržeg izdavanja putnog lista, u slučaju da ostanu bez pasoša.
„Uvek treba da odu do lokalne policije da prijave nestanak dokumenta ili krađu, kao i da uzmu izveštaj da bi sa njim došli do konzulata ili ambasade i da bismo mi mogli da im izdamo putni list da mogu da se vrate u zemlju“, objašnjava konzul Srbije u Solunu Jasmina Milačić.
Pojašnjava da je izveštaj policije neophodan, zato što će turisti sa putnim listom doći do granice, ali mogu da budu vraćeni, ukoliko nemaju taj izveštaj.
Iako ste verovatno dugo čekali na odmor, oprez nije na odmet. Da ne bude po onoj staroj - skuplja dara nego mera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala