- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sahranjen glumac Branko Cvejić

© Tanjug / TARA RADOVANOVICSahranjen glumac Branko Cvejić
Sahranjen glumac Branko Cvejić - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Glumac Branko Cvejić (1946-2022) sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu članova porodice, i brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Cvejić je sahranjen u porodičnoj grobnici bez prisustva sveštenika.
Ćerka Bojana je opraštajući se od oca podsetila da je "on voleo život i ljude", da je uživao u ironiji sa pravednošću, pošto je i sam ima ironičan odnos prema sebi.
"Ljutnja je kod njega bio pozorišna iluzija koja će proći. Umeo je da zaboravi i oprosti... Ništa mu nije bilo teško ako će doprineti višem cilju", rekla je između ostalog.
Prema njenim rečima, Branko Cvejić je posvećenost i osećanje odgovornosti prema drugima pokušao da prenese na svoju decu, a porodici će biti teško da se suoči sa prazninom nakon odlaska glumca.
Sin Žarko Cvejić je rekao da glumac "nije bio najprisutniji otac na svetu, a razlog je strastvena odanost pozorištu i glumi".
"Iza odanosti poslu krila se odanost ljudima sa kojima je radio. Nije pravio razliku između premijere i reprize predstave, snimanja makar i studentskog filma", naveo je mlađi Cvejić.
Prema njegovim rečima, Branko Cvejic je "umeo dobro da se zeza i sa velikanim, ali i pijačnim prodavcima".
"Voleo je život do poslednjeg dana, čak i u ovakvoj zemlji, u bedi devedesetih... i bedi današnje Srbije", naveo je Cvejić.
Sahrani su prisustvovali, između ostalih, glumci Predrag Miki Manojlović, Tamara Vučković, Nada Šargin, Svetlana Ceca Gojković, Svetislav Bule Goncić, Dragan Mićanović, Svetozar Cvetković i Jelena Ðokić.
Bili su prisutni i reditelj Srđan Karanović, njegov kolega Stefan Arsenijević, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, karikaturista Dušan Petričić, Ružica Ðinđić i brojni drugi.
Doskorašnji predsednik Skupštine Srbije i funkcioner Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić se pojavio sa vencom sa natpisom "Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije".
Cvejić je preminuo nakon teške bolesti 26. jula, bio je dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Poznat je između ostalog po ulozi Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode" i Listera u "Porodičnom blagu", kao i po brojnim filmovima.
Iz JDP-a je najavljeno da će komemoracija Cvejiću biti održana u septembru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala