- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Pomoći ćemo Srbima; Ruski poslanik: Ako Srbija ustukne, biće smrvljena

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkup podrške Rusiji iz Beograda
Skup podrške Rusiji iz Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Odlaganje zabrane srpskih dokumenata u nepriznatoj republici od strane kosovskih vlasti nije rešenje problema. Iza svega stoje Vašington i London, to je tipično njihov manir, izjavio je prvi zamenik predsednika odbora za međunarodna pitanja Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov za Sputnjik.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, Zapadu u Ukrajini ne ide onako kako bi hteli, čak nagovaraju Ukrajince da ne pregovaraju sa Rusijom i da ratuju „do poslednjeg vojnika“. Sada su, istakao je on, Vašington i London odlučili da „zapale još jedno žarište“ u Evropi.
On je naglasio da su Srbi jak narod, koji svojevremeno ni Hitler nije mogao da slomi.
Prema mišljenju senatora, Beograd sada mora hitno da pokrene pitanje o zaoštravanju situacije sa Kosovom na nivou Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

To je njihovo pitanje, podržaćemo ih u SB UN“, istakao je on.

On je ocenio da je poljuljana cela struktura evropske bezbednosti sa kojom NATO neće moći da se nosi.

Rusija će pomoći Srbiji

Džabarov je podsetio da je sâmo Kosovo – nelegalna tvorevina.
On je ocenio da će, u slučaju zaoštravanja situacije oko Srbije, Rusija pomoći Beogradu, bez stupanja u sukob.

„Smatram da mi nećemo ulaziti u sukob. Ali, naravno da ćemo pomoći Srbima, ako nam se obrate. Imamo sporazum o prijateljstvu“, naglasio je on.

Džabarov pretpostavlja da se ova situacija „može završiti oružanim sukobom i čim tamo uđu NATO snage, naravno, postoji opasnost da će biti uvučene i druge zemlje koje su saveznici Srbije“.
„To je veoma opasno, to je centar Evrope i sve se može završiti jako tužno, jer su na Kosovu stacionirane NATO snage“, istakao je Džabarov.

Kriza ─ način da se kazni Srbija

Poslanik Državne Dume Rusije iz „Jedinstvene Rusije“ Oleg Morozov smatra da je kriza u samoproglašenoj republici Kosovo način da se kazni Srbija, kao i da je moguć vojni sukob uz učešće mirovnih snaga NATO.
On je dodao da će sve zemlje koje nisu podržale stav SAD u vezi sa događajima u Ukrajini uskoro će dobiti „crnu oznaku“.
„Pitanje je koliko je Srbija spremna da se bori za svoje interese i da javno zatraži pomoć od Rusije u ovom sukobu. Evropljani se panično boje još jednog rata u Evropi. Ako Srbija ustukne, biće smrvljena“, naglasio je on.
Prethodno je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio da Moskva podržava Srbiju u situaciji oko nepriznatog Kosova i da su zahtevi vlasti regiona Srbima koji žive na severu su neosnovani.
U nedelju uveče i u ponedeljak uveče na severu Kosova izbili su nemiri zbog planirane zabrane od strane Prištine ulaska vozila sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima, koja je trebalo da stupi na snagu 1. avgusta.
Kosovske vlasti su tamo prvo poslale policiju, ali su posle poziva Sjedinjenih Američkih Država odložile zabranu koja je izazvala napetost u pokrajini za mesec dana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak uveče da očekuje smanjenje tenzija na Kosovu i da će Beograd, kako je rekao, učiniti sve moguće sve za to. Situacija u pokrajini je trenutno mirna.
Lider Čečenije Ramzan Kadirov - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Kadirov: Iza sukoba na Kosmetu stoji NATO
Kosovo, u blizini prelaza Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Predsednik opštine Zubin Potok: Barikade nisu povučene, strah i dalje prisutan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala