- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neke zemlje NATO-a podržavaju vrbovanje plaćenika u Ukrajini

© Sputnik / Mariя DevahinaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Nekoliko zemalja NATO-a prećutno podržava dejstva Kijeva u vrbovanju stranih državljana za učešće u borbenim dejstvima u Donbasu, izjavio je za Sputnjik direktor Odeljenja za nove izazove i pretnje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Tarabrin.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ruska Federacija pomno prati vrbovanje stranih državljana koje sprovode ukrajinske vlasti uz prećutnu podršku pojedinih zemalja NATO-a za vođenje borbenih dejstava u istočnoj Ukrajini na strani kijevskog režima“, rekao je diplomata.
On je naglasio da u proces vrbovanja nisu uključene samo nevladine organizacije, već i ukrajinska diplomatska predstavništva u inostranstvu, što je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima, konkretno – Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.
Kako je ranije istakao portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, plaćenici koji su stigli u Ukrajinu ne mogu se smatrati borcima. Prema njegovim rečima, „najbolje što ih čeka je dugogodišnji zatvor“. U junu je lider DNR Denis Pušilin saopštio da opada broj stranaca koji se ilegalno bore u Donbasu i da oni pokušavaju da napuste Ukrajinu.

O saradnji u borbi protiv terorizma

Tarabrin je podsetio da je „Vašington, pod izmišljenim izgovorom, jednostrano odlučio da suspenduje stručne sastanke u okviru dijaloga na visokom nivou pod pokroviteljstvom ministarstava spoljnih poslova Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, koji su održavani u Beču 2018-2019. i bili korisni za obe strane“.
„Slična situacija se razvila sa Evropskom unijom njenom krivicom“, dodao je on, napominjući da je „poslednja runda konsultacija Rusije i EU o borbi protiv terorizma održana u oktobru 2019.“
Prema njegovim rečima, Rusija polazi od toga da joj takav dijalog nije potreban više nego zapadnjacima i ako neko nije spreman za njega zbog sopstvenih fobija i iskrivljenih ideja o njegovoj ravnopravnoj osnovi, onda to više nije naš problem, objasnio je Tarabrin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala