- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Inflacija u Nemačkoj guši sve, a pivo odoleva

© Fotolia / MonetTočenje piva
Točenje piva - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Prodaja piva u Nemačkoj je posle ukidanja restriktivnih epidemioloških mera ponovo porasla, saopštio je u ponedeljak Savezni zavod za statistiku. Čini se da iako inflacija u najjačoj evropskoj ekonomiji guši sve, prodaja piva ipak odoleva.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Nemačke pivare su u prvoj polovini godine prodale oko 4,3 milijarde litara piva, što je 3,8 odsto više nego u prvoj polovini 2021, prenosi Blic pisanje agencije DPA.
Na domaćem tržištu prodato je 3,6 milijardi litara, odnosno 6,4 odsto više nego u isto vreme prošle godine. Izvoz u zemlje Evropske unije je porastao za 6,6 odsto, dok je, s druge strane, u zemlje van EU za 19,1 odsto opao.
Ipak, prodaja piva je za 5,5 odsto slabija u odnosu na isti period 2019. godine - pre pandemije. Zavod za statistiku je istakao da prodaja piva već duže vreme pada.
Nemci su proredili odlaske u kupovinu zbog visoke inflacije.
U junu je promet u maloprodaji realno opao za 8,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Reč je o najvećem padu prema kontinuiranim podacima od 1994. godine, saopštio je zavod za statistiku u ponedeljak.
Institut za tržišna istraživanja GfK ističe da visoka inflacija guši raspoloženje potrošača da kupuju. U odnosu na maj ove godine, promet se smanjio realno za 1,6 odsto. U maloprodaji prehrambenih proizvoda zabeležen je realni pad od 1,7 odsto u odnosu na ovogodišnji maj, a od 7,2 odsto u odnosu na jun 2021.
Maloprodaja tekstila, odeće, obuće i kožne galanterije nije uspela da održi pozitivne trendove iz prethodnog dela godine. Promet se u odnosu na maj smanjio za 5,4 odsto, a u odnosu na jun prošle godine 10,1 odsto.
I trgovina preko interneta, koja je procvetala u vreme pandemije, beleži izrazit minus. Pad je 15,1 odsto u odnosu na jun prošle godine, pokazuju statistički podaci.
Pivo - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
SVET
Austrijske vlasti savetuju - pijte toplije pivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala