- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Naftni sektor Srbije spreman za aktuelne izazove | Energija Sputnjika

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Globalna naftna industrija u poslednjoj dekadi suočava sa novim izazovima – sve komplikovanijim iz godine u godinu.
Stručnjaci ističu da se globalna naftna industrija ponaša po principu spojenih sudova. Naftne kompanije razvile su sopstvene strategije brzog prilagođavanja promenama na tržištu.
Uprkos aktuelnoj energetskoj krizi naftni sektor Srbije odoleva problemima. Naftna industrija Srbije izazove uspešno savlađuje, između ostalog, zahvaljujući modernizovanoj i odlično organizovanoj Rafinerija nafte Pančevo. Sa modernizacijom rafinerije NIS je napravio iskorak i stao uz rame najboljim rafinerijama na evropskom tržištu. Sigurnosti snabdevanja doprinosi, naravno, i proizvodnja domaće sirove nafte.
Uz to, u rafineriji je započeta i treća faza modernizacije koja podrazumeva integraciju sa HIP Petrohemijom, što se podudara sa planovima ozbiljnih evropskih naftnih kompanija, koje mnogo ulažu u nove, petrohemijske proizvode kao što su propilen ili polipropilen.
O tome koliko sve ovo daju manevarski prostor Srbiji da se prilagodi promenama na tržištu i da se uspešno suočava sa izazovima u emisiji “Energija Sputnjika” razgovaraju Jelica Putniković i prof. dr Dragan Govedarica, redovni profesor Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i šef Katedre za naftno-petrohemijsko inženjerstvo.
Energija Sputnjika, 01.08.2022.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala