- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski poslodavci pozivaju na obnovu isporuka gasa preko „Gasproma“

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / Plin
Plin - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Asocijacija organizacije bugarskih poslodavaca još jednom je pozvala da se obnove isporuke gasa preko „Gasproma“ u skladu sa ugovorom koji važi do kraja godine. U saopštenju Asocijacija skreće pažnju na to da plaćanje isporuka po šemi koju zahteva Rusija neće dovesti do povećanja njihove cene, već da će ih isporuke američkog gasa koštati tostruko više.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Svim razumnim i objektivnim ljudima je više nego jasno da obnavljanje isporuka prema našem važećem ugovoru sa ruskom stranom nema alternativu. Svima je jasno da je povećanje cene usled konverzije od 11 odsto otvorena laž – nema reči o povećanju ni za cent! Ako Vlada nije u toku kako se odvija konverzija, neka konsultuje kolege u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj“, navodi se u saopštenju.

Organizacija je takođe prokomentarisala i nedavnu izjavu bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova o sporazumima o isporuci sedam tankera sa američkim tečnim naftnim gasom od oktobra do aprila. Iz Organizacije je saopšteno da je trenutno potvrđena isporuka samo tri tankera za ovu godinu i da oni mogu da pokriju samo polovinu tog obima koji za sada nedostaje Bugarskoj.
Pored toga, ne postoji neophodna infrastruktura za prebacivanje gasa. Prema navodima od ranije, pored američkog, Bugarska je dobila isporuke i azerbejdžanskog gasa, ali i pored toga, Sofija se suočava sa deficitom plavog goriva.

„Čak iako nekim čudom gas dođe u Bugarsku, biće za 35-40 odsto skuplji od gasa prema sporazumu sa ‘Gasprom eksport’. A ako se na to dodaju penali koje ćemo platiti po članu ‘uzmi ili plati’ iz našeg ugovora sa ‘Gasprom eksport’, taj gas će nas koštati trostruko skuplje od onog koji imamo, ali ne preuzimamo“, saopšteno je iz organizacije.

Ranije je predstavnik bugarske Asocijacije organizacija za snabdevanje toplotnom energijom Kremen Georgijev izjavio da je moguće isključenje grejanja, ako na zimu ne bude obezbeđena neophodna količina gasa.
„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
REGION
Vice-premijerka Bugarske: Upozoravala sam da se ne prekidaju pregovori sa „Gaspromom“
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
REGION
Bugarski poslanik: Naš vicepremijer sprečio da dobijamo ruski gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala