- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Pelosijeva nije potvrdila planove za putovanje na Tajvan, ali ima pravo da ga poseti

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePredsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi  - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ima pravo da poseti Tajvan, ali još nije potvrdila planove za putovanje, rekao je u ponedeljak koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Predsednica Predstavničkog doma ima pravo da poseti Tajvan. Mnogi članovi Kongresa ranije su posetili Tajvan bez incidenata, uključujući i ovu godinu“, rekao je Kirbi, prenosi Sputnjik internešenel.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će potencijalna poseta Pelosijeve Tajvanu biti u potpunosti njena odluka, ali je pozvao Kinu da ne eskalira tenzije u slučaju posete.
"Ukoliko predsednica (Nensi Pelosi) ipak odluči da ode u posetu, a Kina pokuša da stvori neku vrstu krize ili na drugi način eskalira tenzije, to će u potpunosti biti stvar Pekinga", rekao je Blinken u Njujorku, preneo je Rojters.
"Tražimo od njih (Kine) da u slučaju da ona odluči da ode u posetu, da se ponašaju odgovorno i da se ne upuštaju u bilo kakvu eskalaciju", istakao je Blinken, preneo je Tanjug.
Nekoliko tajvanskih medija javilo je danas da bi Nensi Pelosi trebalo da poseti Tajvan u utorak i provede noć u Tajpeju.
Pozivajući se na neimenovane izvore, „Liberti tajms“, jedan od tajvanskih listova, preneo je da bi Pelosijeva trebalo da poseti tajvanski parlament u sredu ujutru pre nego što nastavi svoju turneju po Aziji, prenosi Rojters.
Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nema komentar na izveštaje o planovima Nensi Pelosi za putovanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala