https://lat.sputnikportal.rs/20220731/zasto-ne-bi-trebalo-skidati-koru-sa-sira-1140523205.html
Zašto ne bi trebalo skidati koru sa sira
Zašto ne bi trebalo skidati koru sa sira
Sputnik Srbija
Ako imate naviku da skidate koru sa sira, radite pogrešnu stvar. Naime, stručnjaci ukazuju da je kora jestiva i da upravo ona siru daje ukus i teksturu. 31.07.2022, Sputnik Srbija
2022-07-31T14:10+0200
2022-07-31T14:10+0200
2022-07-31T14:10+0200
društvo
društvo
stil života
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/1e/1140523019_0:943:1364:1710_1920x0_80_0_0_612c6a385af157639a68f975eac9c856.jpg
To je kora koja se prirodno javlja tokom procesa pravljenja sira.Kore kojih sireva su jestive?Tehnički, gotovo sve kore su jestive, poručuju stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, neke su bolje od drugih. Kore sireva bri i kamember su dobar primer za to, jer su pune ukusa. Bez kore, ti sirevi se jednostavno pretvaraju u želatinastu masu.Zapravo, kod većine takvih sireva kora je ono što poboljšava njihov ukus. Proizvođači sira potapaju ih u posebnu salamuru, tako da se kora razvija paralelno sa divnim i posebnim ukusima.Kore kojih sireva su dobre za kuvanje?U pitanju su kore tvrdih sireva, poput parmezana, koje kuvari rado koriste prilikom pripreme supa i bujona.Stoga, kada pripremate supu, čorbu ili bujon za rižoto, povrću jednostavno dodajte koru nekog tvrdog sira, pa ostavite da ključa najmanje dva sata. Nakon toga, preostalu koru jednostavno bacite.Takođe, koru sira možete da tostirate na šporetu ili u rerni. Tako ćete dobiti divnu hrskavu koru koju možete da dodate salatama, potažima i drugim sličnim jelima.Koru sira možete da koristite i da biste poboljšali ukus pojedinih namirnica, poput maslinovog ulja. Tvrda kora parmezana daće maslinovom ulju oštar ukus, koji će se savršeno slagati sa salatama.Kora parmezana je, recimo, fantastična za pravljenje paradajz čorbe, samo u tom slučaju budite pažljivi prilikom dodavanja soli, da ne biste preterali, preneo je portal „Kliks“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220713/izazivaju-dehidraciju-namirnice-koje-nisu-pozeljna-uzina-na-plazi-1139838118.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/1e/1140523019_0:816:1364:1838_1920x0_80_0_0_fe3b40f11dd3676904aa5ebf83778789.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, magazin
društvo, stil života, magazin
Zašto ne bi trebalo skidati koru sa sira
Ako imate naviku da skidate koru sa sira, radite pogrešnu stvar. Naime, stručnjaci ukazuju da je kora jestiva i da upravo ona siru daje ukus i teksturu.
Pratite Sputnjik i na letovanju
Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com
To je kora koja se prirodno javlja tokom procesa pravljenja sira.
Kore kojih sireva su jestive?
Tehnički, gotovo sve kore su jestive, poručuju stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, neke su bolje od drugih. Kore sireva bri i kamember su dobar primer za to, jer su pune ukusa. Bez kore, ti sirevi se jednostavno pretvaraju u želatinastu masu.
Zapravo, kod većine takvih sireva kora je ono što poboljšava njihov ukus. Proizvođači sira potapaju ih u posebnu salamuru, tako da se kora razvija paralelno sa divnim i posebnim ukusima.
Kore kojih sireva su dobre za kuvanje?
U pitanju su kore tvrdih sireva, poput parmezana, koje kuvari rado koriste prilikom pripreme supa i bujona.
Stoga, kada pripremate supu, čorbu ili bujon za rižoto, povrću jednostavno dodajte koru nekog tvrdog sira, pa ostavite da ključa najmanje dva sata. Nakon toga, preostalu koru jednostavno bacite.
Takođe, koru sira možete da tostirate na šporetu ili u rerni. Tako ćete dobiti divnu hrskavu koru koju možete da dodate salatama, potažima i drugim sličnim jelima.
Koru sira možete da koristite i da biste poboljšali ukus pojedinih namirnica, poput maslinovog ulja. Tvrda kora parmezana daće maslinovom ulju oštar ukus, koji će se savršeno slagati sa salatama.
Kora parmezana je, recimo, fantastična za pravljenje paradajz čorbe, samo u tom slučaju budite pažljivi prilikom dodavanja soli, da ne biste preterali,
preneo je portal „Kliks“.