- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto Letonija planira da obnovi redovni vojni rok

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINS / AFPVojska Letonije
Vojska Letonije - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Letonske vlasti su iznenada objavile da planiraju da obnove redovni vojni rok. Ovu ideju Rigi, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, nametnule su zemlje NATO-a, pre svega SAD, a sve u cilju da uliju strah u kosti civilnom stanovništvu Letonije time što će predstaviti Rusiju kao potencijalnog agresora a možda i da isprovociraju novi vojni sukob.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks predložio je nedavno da se u zemelji uvede redovan vojni rok, s obrazloženjem da je „sadašnji sistem prevaziđen“. Predstavnik Ministarstva odbrane Letonije Kaspar Galkin rekao je da bi na služenje vojnog roka trebalo da budu pozvani čak i oni državljani Letonije koji uveliko borave u inostranstvu.

Civilnom stanovništvu ulivaju strah u kosti

Komentarišući najnoviju letonsku inicijativu, zamenik predsednika odbora za odbranu Državne dume Jurij Švitkin kaže za Sputnjik da mnoge zemlje NATO bloka vode rusofobnu politiku prema Rusiji.
„Oni pokušavaju da od Rusije naprave agresora koji je spreman da napadne skoro sve zemlje sveta. Više puta smo naglašavali da nikoga ne planiramo da napadamo. Naša zemlja samo brani kako svoje interese, tako i interese njenih saveznika“, objašnjava sagovornik.
Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Viktor Litovkin. Prema njegovim rečima, vlasti Letonije ovim potezom pokušavaju da uliju civilima strah u kosti.
„U Letoniji ne postoji dovoljan broj ljudi koji bi zemlju mogao da odbrani od bilo koga. Zbog toga nije ni slučajno što se na teritoriji ove države nalaze NATO bataljoni. Stoga su pozivi na obnavljanje redovnog vojnog roka potrebni da bi se civilno stanovništvo uplašilo od „agresivne Rusije“ koja planira da „napadne“ Letoniju koja mora da se brani“, konstatuje stručnjak.

Letonija – novi vojni front SAD

S druge strane, ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, smatra da Sjedinjenje Države i Velika Britanija otvaraju u Letoniji novi vojni front. „SAD i Velika Britanija shvataju da će ukrajinska avantura uskoro biti završena. Ukrajina nije uspela da oslabi Rusiju. Zbog toga, oni sada prelaze na baltičke zemlje za koje misle da to sigurno mogu da učine“, objašnjava sagovornik
Prema njegovim rečima, SAD vide Baltik kao najprofitabilniju opciju.
„Stanovnici ovih zemalja ne predstavljaju nikakvu vrednost za njihove buduće projekte. Dakle, njih mogu žrtvovati. Zbog toga i pripremaju ovu zemlju: obnavljaju vojni rok, povećavaju vojsku i pumpaju vojnike raznim beskorisnim oružjem. Oni na taj način žele da isprovociraju vojni sukob sa Rusijom", kaže stručnjak, dodajući da uvođenje sankcija, pokušaj izolacije Rusije, kao i pumpanje Ukrajine oružjem nije dovelo do željenih rezultata – slabljenja ruske države.
Jurij Švitkin napominje da u svakom slučaju Rusija neće sedeti skrštenih ruku ukoliko bude agresivnih i provokativnih postupaka Rige.
„Letonija je mala država. Ona može da ima samo malobrojnu vojsku. Ipak, to će biti naoružani ljudi. Ali Rusiju uvek mogu da pouzdano odbrane rakete Posejdon i Sarmat“, zaključuje sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala