- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta se dešava u telu ako svakog dana jedemo sladoled

CC0 / / Sladoled
Sladoled - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Mnogima omiljena letnja poslastica može imati nekoliko efekata na naše zdravlje ako se konzumira svakog dana.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Čim krenu visoke temperature, mnogima je sladoled omiljeni način rashlađivanja. Ali, šta se sve dešava u našem organizmu ako ga konzumiramo svakog dana?

1. Može pomoći u izgradnji mišića u nekim okolnostima

Trener poznatih ličnosti i nutricionista Džej Kardielo za „Men’s Džurnal“ rekao je da šećeri u sladoledu mogu pomoći u izgradnji mišića i sprečavanju razgradnje proteina podsticanjem insulina na veliki skok, pišu Novosti.
„Sladoled može biti koristan i do dva sata nakon treninga“, smatra on.
Hirurg Kristi Fan veruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vežbanja, ali upozorava da to ima veze sa intenzitetom treninga:
„Ključno pitanje je koliko ste naporno vežbali? Ako ne vežbate dovoljno, a jedete sladoled svakog dana, to se neće dobro odraziti na vašu formu“, poručuje lekar, pišu Novosti.

2. Može se negativno odraziti na san

Stručnjaci smatraju da ovu vrstu poslastice ne treba konzumirati u večernjim satima. Istraživanje objavljeno u časopisu „Džurnal of slep medisin“ došlo je do zaključka da hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora.
Konzumacija hrane sa visokim sadržajem šećera, naročito noću, može poremetiti kvalitet sna.

3. Negativno utiče na raspoloženje

Ovaj efekat povezan je sa objašnjenjem prethodnog - hrana koja sadrži dosta masti nije idealna opcija za mozak. Više istraživanja otkrilo je pozitivnu korelaciju između hrane sa visokim udelom rafinisanih šećera i oslabljenim funkcijama mozga. Čak može doći do pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja poput depresije, smatra dr Eva Selub, koja je o tome pisala na harvardskom blogu o zdravlju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala