- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Šokantna odluka Skoplja: Tenkove dobijene od Rusije poslali na - rusku vojsku

Pratite nas
Odluka vlasti Severne Makedonije da u Ukrajinu pošalje tenkove praktično dobijene od Rusije koji će sada pucati na ruske vojnike šokirala je najveći deo makedonske javnosti i predstavlja eskalaciju u odnosu zvaničnog Skoplja prema ukrajinskoj krizi, kaže za Sputnjik makedonski novinar Cvetin Čilimanov.
Tek pošto su se na društvenim mrežama pojavili snimci konvoja tenkova dobijenih posredstvom Rusije kada Makedoncima u građanskom ratu sa albanskom paravojskom 2001. godine niko drugi nije hteo da pomogne, Ministartsvo odbrane u Skoplju je priznalo da je Ukrajini poklonilo te tenkove.
Konvoj makedonskih tenkova krenuo je u četvrtak ka Ukrajini, potvrdilo je Ministarstvo odbrane, navodeći da se radi o tenkovima "treće generacije" iz bataljona koji će uskoro biti rasformiran. To bi, valjda, trebalo da znači da je reč o onima koji su već viđeni za staro gvožđe.

Velika esklacija-šokirali i opet podelili javnost

Kako god okrenuli, vlast u Skoplju se nije proslavila, jer je sama saopštila, od te njihove pomoći Ukrajina baš i neće imati neke vajde. S druge strane, nije baš za hvalu ni to što je ono što šalju praktično „ruski poklon“ koji će tući po darodavcu.
„Ovo je velika nova eskalacija u našem odnosu prema sukobu u Ukrajini. Do sada smo slali neku simboličnu humanitarnu pomoć, davali olakšice za ukrajinske izbeglice kojih i nije puno u Makedoniji, ali ovo je sasvim novi nivo da pošaljemo ubojitu vojnu pomoć Ukrajini i to je naišlo na velike podele u Makeodniji. Veliki deo Makedonije koji je bio protiv promene imena i ulaska u NATO pod tim uslovima je šokiran ovom odlukom“, kaže Čilimanov.
Mada vlast nije precizirala koliko je tenkova poslala u Ukrajinu, naš sagovornik kaže da ih je desetak od ukupno oko 30 koliko je Makedonija dobila u okviru pomoći u borbi sa albanskom paravojskom u Makedoniji 2001. godine.
© Flickr / U.S. Army EuropeAmerička ambasada je okrenula priču naopako kako bi ubedila javnost da tenkovi koje je dobila Makedonija nisu ruski
Zajedničke vojne vežbe SAD, Albanije, BiH, tzv. Kosova, Makedonije, Crne Gore, i Velike Britanije u Sloveniji 2015 godine. - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Američka ambasada je okrenula priču naopako kako bi ubedila javnost da tenkovi koje je dobila Makedonija nisu ruski

Vlast pokušala da sakrije

On, pritom, dodaje da je vlast taj postupak pravdala time da mora da stoji uz Ukrajinu i da to što je poslato i nije toliko vredno i korisno te da im je obećano da će zbog toga od SAD dobiti neka lakša oklopna vozila. Vlast je to pokušala da sakrije, ali je nekoliko medija došlo do snimaka transporta tih tenkova prema Bugarskoj gde bi, kako se pretpostavlja, trebalo da budu remontovani i nakon toga poslati za Ukrajinu.
„Drugi deo države je šokiran da smo sada i fromalno opredelili za jednu od sukobljenih strana. Naravno, tu su sada pitanja šta ćemo tokom zime, jer Makedonija je potpuno zavisna od ruskog gasa, a i šire. Javnost je reagovala zašto se to krije i ljudima apsolutno nije svejedno, jer jedno je da uvedeš sankcije Rusiji, politički je osudiš na početku rata, ali ovo je sada na sasvim drugom nivou“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
On ukazuje na to da su od početka trpeli pritiske Zapada, pogotovo američke i britanske ambasade, da Severna Makedonija mora biti na strani Ukrajine jer ju je Ukrajina pomogla protiv Albanaca 2001. tokom građanskog rata u Makedoniji. U stvari, reč je o zameni teza, jer je u pitanju pomoć Ukrajine koja je tada bila proruski nastrojena, a pomoć je stigla između ostalog i u tim tenkovima.

Pomoć Rusije kada niko nije hteo

Tačnije, objašnjava on, pošto ni od koga nisu mogli da dobiju pomoć, a Zapad je na sve načine pomagao Albance, obratili su se Rusiji koja Makedoncima nije direktno poslala pomoć nego ih uputila na Ukrajinu u kojoj je bila proruska vlast.
I oni su prvo poslali par taktičkih letelica Suhoj- 25, par jurišnih helikoptera MI- 24 i par transportnih helikoptera MI- 8, a kasnije i tenkove T-72 i oni su, po rečima Čilimanova, stvarno imali snažan efekat na tok tog građanskog rata koji je trajao šest meseci. On naglašava da su tada bili pod embargom SAD i Zapada i da nijedna druga država nije htela da proda ili posudi oružje Makedoniji nego ga je indirektno Rusija poslala preko Ukrajine.
© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaVlast u Skoplju je cevi tenkova dobijenih posredstvom Rusa okrenula na rusku vojsku
Tenk ruskih snaga u naselju Popasna u LNR - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Vlast u Skoplju je cevi tenkova dobijenih posredstvom Rusa okrenula na rusku vojsku
„Kada je počeo sukob u Ukrajini američka ambasada je okrenula priču naglavačke promovišući propagandu da je nama pomogla ne Rusija nego Ukrajina 2001. i da zbog toga mi kao Makeodnija moramo biti na strani Ukrajine i između ostalog davati joj i oružje“, kaže Čilimanov.
A realnost je sasvim drugačija. Da je u Ukrajini tada bila promajdanska a ne proruska vlast sigurno ne bismo ništa dobili i u tom slučaju bismo pomoć verovatno dobili od Belorusije, Kazahstana, ako ne i direktno od Rusije, uveren je naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala