- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rus Nepo na proleće napada titulu prvaka sveta

© AP Photo / Jon GambrellJan Nepomnjašći
Jan Nepomnjašći - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Ruski šahista Jan Nepomnjašći igraće na proleće 2023. godine meč za titulu prvaka sveta, objavo je generalni direktor FIDE Emil Sutkovski. Popularni nepo boriće se protiv Dinga Lirena u aprilu ili maju naredne godine.
Kao osvajač Turnira kandidata, Nepo je trebalo da igra protiv Magnusa Karlsena, ali je Norvežanin odbio da brani titulu prvaka sveta iz ličnih razloga.
To je ujedno značilo da će Nepo igrati protiv drugoplasiranog sa Turnira kandidata, Dinga Lirena. Sada se zna i kada će doći do tog velikog obračuna.
Planirano je da Ding i Nepomnjašći igraju u aprilu ili maju 2023. godine. Ako jedan od njih dvojice ne bude želeo ili ne bude mogao da uzme učešće, biće zamenjen sa trećeplasiranim sa Turnira kandidata, a to je Timur Radžabov. U slučaju da je potrebna dalja zamena, ona će se odraditi u skladu sa rejtingom iz januara 2023. godine“, napisao je Sutkovski na Tviteru.
Naravno, i dalje je prva tema to što je Karlsen odbio da igra protiv Rusa Jana Nepomnjašćija, te je zbog manjka motivacije odlučio da ne brani tron po peti put. Inače, uspeo je već četiri puta da odbrani titulu.
Poslednji put je upravo to učinio protiv Jana Nepomnjašćija, bilo je vrlo ubedljivo (sedam i po naspram tri i po boda), a možda je to razlog zbog kog Nepo neće imati šansu za revanš.
Inače, ovo nije prvi put u istoriji da najbolji na svetu odluči da ne brani titulu, već se to dogodilo i 1975. kada Bobi Fišer nije želeo da igra protiv Anatolija Karpova.
Čak je i Gari Kasparov komentarisao ovakav potez Karlsena.
„Ostati na vrhu mnogo je teže nego popeti se na njega. A Karlsen je opstao dekadu na vrhu. Čak nije skinut odatle, već je odlučio sam da siđe. Teško je ostati motivisan, znam iz iskustva. Potpuno razumem Magnusa. Čoveku su potrebni ciljevi i motivacija, a kod njega još jedna borba u klasičnom šahu očigledno ne donosi potrebnu motivaciju“.
Kako bilo, Nepu će sada biti lakši put do titule najboljeg na svetu. U to nema sumnje. Mnogo je lakše igrati protiv Dinga nego protiv Karlsena.
Iako Kinez spada u sam svetski vrh i predstavljaće izuzetno tešku prepreku Nepu.
Šah - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
SPORT
Šampion ipak izašao na megdan Rusu, ali ne u borbi za titulu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala