Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Akcija Prištine treba da počne večeras, Srbi više zuluma trpeti neće /video/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Situacija za Srbe na Kosovu i Metohiji nikada nije bila složenija kao danas, ali Srbi više zuluma trpeti neće, izjavio je danas na konferenciji za novinare srpski predsednik Aleksandar Vučić uz apel za mir.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Vučić se juče sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije povodom stupanja na snagu mera u vezi sa preregistracijom i izlazno-ulaznim dokumentima koje je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
Govoreći na konferenciji za novinare Vučić je danas u vezi sa tim više puta naglasio da je situacija za srpski narod veoma komplikovana i da nikada nije bila teža.
„To traje već decenijama, mnogi ne žele da čuju o realnim problemima sa kojima se suočavaju naši ljudi, mnogi su svoj odnos sveli na „Kosovo je Srbija“ i to je sve. Nikada nismo bili u težoj situaciji“, rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, prištinski režim pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu u kojem misle da mogu da igraju na kartu da "veliki Putin naređuje malom Putinu". Doneli su odluku da nameću stvari koje nemaju pravo da nameću, rekao je on.

Akcija Prištine treba da počne večeras

Vučić je naglasio da je režim u Prištini poslao dve jedinice sa 21 tonom goriva na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i da akcija Prištine treba da počne večeras u ponoć, a Srbi treba da se nateraju da odustanu od KM tablica.
„Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri“, naveo je on.
„Jasno je da to ne sme da se odnosi na Srbe sa KiM. Albanci žele to da iskoriste i kažu, to je reciprocitet, imamo pravo sa Ustavom Kosova“, rekao je Vučić.
Ne želimo sukobe i rat, dodao je predsednik.
On je podsetio da je 2020. godine Priština svojevoljno i samovoljno ukinula KS tablice.
„Šta Priština hoće, hoće da kaže da ne postoje KS tablice, da kažu - mi smo suverena država, i mi zato ukidamo KS tablice i nećemo da dozvolimo KM tablice, da niko nikada ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na KiM“, naveo je Vučić.
Suprotno svim normama oni hoće na silu da provedu to, zato vode kampanju, kaže Vučić.

Broj napada na Srbe od dolaska Kurtija na vlast povećan za 50 odsto

Vučić je pročitao Briselski sporazum.
„Kada su Srbi shvatili da Albanci neće da sprovedu u delo sporazum, tada su Srbi krenuli da stave banere Zajednice Srpskih Opština, kao i bilborde i tada je albanska policija hapsila ljude. Ukupan broj dana otkako nije formirana ZSO je 3.390.
On kaže da niko iz sveta nije reagovao što su uhapšeni Srbi i Romi jer su okačili bilborde.
Pokazao je fotografije na kojima se vide majice momaka koji su uhapšeni zbog njihovog nošenja jer na njima piše „Nema predaje“ i podsetio da je na Vidovdan uhapšen mladić koji je pevao patriotske pesme.

„Neću govoriti o zabranama ulaska, grafitima ispred crkve, razbijenom automobilu, Dragici Gašić se preti, o upadu u opštinu Gračanica, pretresenoj monahinji“, rekao je Vučić i dodao da je broj incidenata od kada je Kurti došao na vlast 2006. što je za 50 odsto više nego pre njegovog dolaska na mesto premijera u Prištini.

Spisak napada na Srbe je popisan na 12 strana.

„Srbi zuluma trpeti više neće“

„Mi smo obavili razgovore sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije, pokušaćemo da sačuvamo mir po svaku cenu, da zamolim Albance da se urazume i da Srbi ne nasedaju na provokacije“, rekao je Vučić.
Molim predstavnike moćnih zemalja da vode malo računa o međunarodnom pravu i na malo realnosti na terenu i da njihovi štićenici ne izazovu sukob, ukazao je Vučić.
To je moja velika molba, rekao je on dodavši da ćemo „da molimo za mir i da tražimo za mir“.
„Predaje neće biti i pobediće Srbija, drznu li se da krenu u progon Srba, ubijanje Srba, Srbija će pobediti, naglasio je Vučić.
On je rekao da je uplašen zbog reakcije srpskog naroda, i njegov savet je da budu mirni ako krenu u mitinge i da ne daju povod Albancima da pucaju u masu.
„Atmosfera je dovedena do usijanja, Srbi više zuluma trpeti neće, skoro da sam klekao pred njih i molio ih i na kraju sam dobio obećanje. Situacija je mnogo kompleksnija“, rekao je Vučić.
Šef srpske diplomatije i funkcioner SNS Nikola Selaković juče je, nakon sednice Predsedništva SNS je novinarima rekao da Albanci na Kosovu i Metohiji spremaju "pakao" i da se tim povodom predsednik Vučić sastaje sa Srbima iz Pokrajine, koji dolaze u situaciju koja je, kako je rekao, izuzetno nezgodna i kulminira iz časa u čas.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
SRBIJA
Vučić: Akcija Prištine treba da počne večeras, Srbi više zuluma trpeti neće /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala