- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Neprocenjivo blago izvađeno iz mora posle tri veka /foto/

CC BY-SA 2.0 / Flickr / U.S. Pacific Fleet / Ronilački timovi američke mornarice nameštaju podvodne kablove
Ronilački timovi američke mornarice nameštaju podvodne kablove - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Pomorski arheolozi otkrili su neprocenjivo blago koje je davno izgubljeno ispod talasa mora kod Bahama.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Španska galija krcata blagom, koja je potonula kod obale Bahama 1656. godine, do sada je bila san arheologa širom sveta, ali je najnovija ekspedicija uspela pronađe delić neprocenjivog tovara.
Amajlije i ogrlice ukrašene dragim kamenjem, zlatni lanci i novčići neprocenjive vrednosti konačno su posle tri i po veka izvađeni sa dna mora.
Galija „Nuestra Señora de las Maravillas“ je potonula oko 70 kilometara daleko od zapadne obale Bahama, ali je blago iz nje završilo rasuto kilometrima daleko od mesta gde ju je more progutalo.
Organizacija „Allen Exploration“, u saradnji sa bahamskim i američkim arheolozima i roniocima, dobila je od vlade Bahama dozvolu da u naučne svrhe istraži olupinu i sve što pronađe biće izloženo u novom muzeju te ostrvske države.
Zlatni filigranski lanac za brojnim motivima je jedan od otkrivenih predmeta koji ukazuju na to da je tovar bio namenjen izuzetno bogatim aristokratama, a vrlo moguće i visokim slojevima plemstva.
Tu je i ogrlica sa zlatnom amajlijom krsta Svetog Jakova koji su nosili hodočasnici u Galiciju. Pronalazak je takođe povezan sa vojno-religijskim viteškim redom Svetog Jakova, čiji su članovi štitili hodočasnike i učestvovali u španskoj pomorskoj trgovini.
Pronađen je još jedan sličan komad sa motivom krsta Svetog Jakova, ali na velikom zelenom ovalnom smaragdu oko kojeg je još 12 manjih četvrtastih smaragda koji možda simbolizuju 12 apostola.
Velika količina smaragda i ametista iskopanih u Kolumbiji takođe je otkrivena i pruža dokaze o ilegalnoj trgovini, jer nikada nisu bili upisani u brodski manifest.
Galija je iz Havane bila na putu ka Španiji i prenosila je blago iz Amerike za aristokrate. Osim toga, na sebi je imala i neprijavljene predmete kao i tovar dragocenosti koji je spasen sa druge galije koja je potonula kod obale Ekvadora.
Međutim, 4. januara 1656, brod je potpunio i usled greške u navigaciji uplovio u pliću vodu gde je udario u podvodni greben. Samo 45 od 650 ljudi na njemu je preživelo, a mnoge koji su završili u vodi pojele su ajkule, piše RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala