- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kad bi Marjanović znao da igram i Žiću u „Kamiondžijama“ verovatno bi se stideo /video/

© Sputnik / Dejan SimićGlumac Tihomir Tika Stanić
Glumac Tihomir Tika Stanić - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Inspektor Marjanović koga igram u seriji 'Ubice mog oca' pojma nema da ja istovremeno igram i Žiću u 'Kamiondžijama'. Kada bi znao verovatno bi se stideo i bunio bi se u meni zbog toga, kaže za Sputnjik Tihomir Stanić.
Jedan od najpopularnijih i najangažovanijih srpskih glumaca već drugu godinu za redom u prestonici sa velikim uspehom postavlja jedinstvenu letnju pozorišnu scenu, Teatrijum, smeštenu u Atrijumu Rektorata Univerziteta u Beogradu, u okviru Kapetan Mišinog zdanja.
„Pozorište je na umoru zbog raznih drugih sadržaja, medija, načina života. Verujem da smo mi od onih koji u ovim godinama činimo mnogo da ono opstane“, kaže Stanić za „Orbitu kulture“.
„Prve sezone smo uspeli da odigramo 50 predstava na sveopštu radost i publike i nas koji smo to organizovali i umetnika koji su nastupali. Težište našeg repertoara su pozorišne trupe koje nemaju svoj sopstveni prostor gde mogu da iskažu svoj talenat, ambicije i namere, kod nas one ravnopravno igraju uz etablirane umetnike. Ove sezone smo zakazali 80 predstava. Šezdeset u večernjem terminu i dvadeset predstava za decu“, precizira glumac.

Umetnost iz dvorišta Kapetan Mišinog zdanja

Ovog leta četiri premijere održavaju se u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, a naš sagovornik stavlja akcenat na pozorišne komade za najmlađe, koji se odigravaju u prepodnevnim časovima i to besplatno i za decu i za njihove roditelje.
„Ne mogu da objasnim to osećanje sreće i uzbuđenja koje imam kada se vikendom napuni to dvorište i kada pitam dečicu od četiri, pet, šest godina da li će da dođu tu i kada porastu da gledaju neke večernje predstave, na šta svi oni u glas kažu: 'Da!' Verujem da tako stvaramo publiku za neke druge umetnike koji će doći posle nas.“
Populatni glumac koji je uz pomoć kolege Vladana Gajovića udahnuo novi život dvorištu Kapetan Mišinog zdanja a čija pozorišna namena seže unazad u prošlost više od 50 godina, smatra da obaveza glumca nije samo da bude aktivan na sceni.

Glumac je glumac dok radi, živi i diše

„Reč 'glumac' znači – onaj koji deluje. Na sceni je neophodno da glumac deluje da bi bio zanimljiv publici, ali glumac je očigledno osoba koja deluje ne samo kada je na sceni, već osoba koja deluje permanentno, dok god radi, dok god živi i diše. Tako smo mi doneli odluku da delujemo u tom pravcu i da bukvalno i svoj fizički rad i materijalne resurse, i svoj talenat i kreativnost uložimo u Teatrijum koji, čini mi se, jako dobro raste“.
© Foto : Konstantin NovakovicPrepuno gledalište u pozorištu Teatrijum
Prepuno gledalište u pozorištu Teatrijum - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Prepuno gledalište u pozorištu Teatrijum
Tihomir Stanić prošlogodišnju sezonu Teatrijuma otvorio je monodramom „Na Drini Ćuprija“. Ove godine će je njom i zatvoriti. Na pitanje u kojoj meri je srpski nobelovac neiscrpna incpiracija dramskom umetniku, odgovara:

Čarobnjak Andrić

„Andrić je čarobnjak reči, rečenice. Taj neponovljivi sklop rečenice i onoga što unutar nje postoji, suštinski me uzbuđuje i čini me srećnim što sam sam sebi stvorio priliku da to radim“.
Pored učešća u mnogim pozorišnim predstavama, Stanić je večito aktivan kako u televizijskim hit – serijama, tako i na velikom platnu. Na jesen ga očekuje premijera filma „Vera“ koji priča priču o srpskoj Mata Hari, a u kojem tumači lik četničkog vojvode Koste Pećanca.
„Reč je o devojci koja je u jednom trenutku radila, ili bila prinuđena da sarađuje tokom rata, sa raznim sukobljenim stranama. Mislim da će publici biti izuzetno zanimljiva ta njena tragična sudbina. Meni su ponudili lik Koste Pećanca. Plašio sam se da nećemo uspeti da napravimo dovoljno uverljivu masku. Ali zahvaljujući Dubravki Bušatliji, šminkeru, to je uspelo. Stavio sam na društvene mreže neke fotografije sa tog snimanja i mnogo ljudi me nije prepoznalo uopšte. Znači, maska je uspela. Verujem da sam to dobro i odigrao. Čekamo film i čekamo seriju koja će sledeće godine biti emitovana na RTS“, objašnjava glumac.
Iako priznaje da ne vodi evidenciju o broju uloga koje je tumačio tokom svoje karijere duge četiri decenije, Stanić odgovara na pitanje od kog lika je poprimio najviše osobina, odnosno iz koje uloge do danas nije mogao da izađe.
„Dok traje predstava živim sa tim likom, podređujem mu sve – emociju, boju glasa… Trudim se da likovi koje igram - a često uspevam u tome i na to sam ponosan - imaju drugačiji rečenični sklop, drugačije dišu, drugačije misle, drugačije govore“, otkriva glumac i dodaje:
„Za bezbroj uloga u pozorištu koje sam igrao i koje obnovim - nemam tekstove kod kuće. Kada dođem na predstavu, i vidim kostim, partnere, izgovara sve kako treba, jer on i ne zna ništa drugo osim svog teksta. On ne zna šta se meni privatno dešavalo svih tih decenija dok nisam igrao tu ulogu“, zaključuje Tihomir Stanić za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala