- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Glini održana komemoracija za žrtve ustaškog režima na Baniji

CC0 / Unsplash / In memoriam sveća
In memoriam sveća - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
U Glini je, u organizaciji Antifašističke lige RH i Srpskog narodnog vijeća (SNV), održana komemoracija za 1.564 Banijca, žrtve stravičnog ustaškog zločina iz 1941. godine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Počast srpskim žrtvama odata je u petak na mestu srušene pravoslavne crkve Rođenja presvete Bogorodice, na platou ispred nekadašnjeg Spomen-doma.
„Treba pamtiti i zločine i ideje koje su do njih dovele, ali istovremeno i činiti sve da se ljudi izmire“, poručio je u ime SNV-a Milorad Pupovac, prenosi Tanjug pisanje Hine.
On je pozvao na suprotstavljanje nedostojanstvenoj upotrebi žrtava, zanemarivanju moralnih vrednosti i urastanju novih generacija u mržnju.
„Ima onih koji ne priznaju zločin koji se dogodio tu, u bivšoj crkvi Presvete Bogorodice i na drugim mestima, a mi priznanje razumemo kao osudu zločina i kao distanciranje od takvih ideja i dela“, rekao je Pupovac.
Naglasio je da to priznanje treba da dođe sa hrvatske strane u Glini, ali i sa srpske strane na nekom drugom mestu.
„Trebamo se odmaknuti, distancirati od onih koji su 'u naše ime' počinili zločin“, rekao je Pupovac.
Potredsednica Antifašističke lige Republike Hrvatske Vesna Teršelic podsetila je na spaljivanje nekoliko stotina muškaraca i dečaka u crkvi Presvete Bogorodice, koja se nalazila ispred Hrvatskog doma. To je ranije, dodala je, bio Spomen-dom, ali je 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom.
„Mi već više od deset godina tražimo povrat Spomen-doma, za sada bez uspeha, takođe da se vrati i uklonjena spomen-ploča. Vreme je za razvijanje kulture sećanja na sve žrtve“, rekla je Teršelic.
Vedran Matić, izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je da je potreban konsenzus oko odnosa prema žrtvama i istakao da se produžavanjem sporova samo troši vreme koje se može iskoristiti za unapređenje kvaliteta života.
„Molim se za trenutak kada ćemo prestati zloupotrebljavati žrtve“, rekao je Matić i upitao da li bi i potraga za oko 2.000 nestalih mogla biti sprovedena uz opštu saradnju i empatiju kakva je postojala između institucija dve zemlje i građana prilikom potrage u Beogradu za tragično stradalim Splićaninom Matejom Perišem.
U pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice u Glini u julu 1941. godine počinjen je jedan od najstrašnijih ustaških zločina tokom Drugog svetskog rata.
Ustaše su krajem jula na prevaru sakupile Srbe i dovele ih u crkvu u Glini, gde su ih zaključale, a potom ih ubijale hladnim oružjem. Pokolj u Glini preživeo je samo Ljuban Jednak, pošto su ustaše mislile da je mrtav.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala