- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Sječa“ srpskih intelektualaca u Ministarstvu kulture Crne Gore

© Sputnik / Aleksandar MilačićCrnogorska kapa
Crnogorska kapa - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Ministarka kulture u Vladi Crne Gore Maša Vlaović za samo nekoliko dana smijenila je sa funkcije nekoliko afirmisanih kulturnih radnika a jedino zajedničko im je to što su Srbi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Smijenjeni su: Jovan Markuš, Radisav Jevrić, Ilija Lalošević, Aleksandra Božović, Mladen Zagarčanin, Andrija Radulović, Milorad Durutović. To je izazvalo reakcije u javnosti Crne Gore, a mnogi ponašanje ministarke, koja je inače bila jedna od ministara koji nisu bili prisutni kada je vlada usvajala tekst Temeljnog ugovora sa SPC, porede sa ponašanjem ministara Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.
Tim povodom oglasio se istoričar i publicista Jovan Markuš koji je kazao da je Vlaovićeva smijenila dr. Iliju Laloševića iz nacionalne komisije Uneska a da ga nije ni upoznala, niti ga je ikad i pozvala na telefon, ali i da je isti slučaj i sa njim.
Zato je i poslanik Miodrag Lekić, profesor i bivši jugoslovenski diplomata, prije dvadesetak dana dao ostavku na članstvo u Nacionalnom savjetu kulture, upravo kada je, kako je naveo, u medijima pročitao sastav tog tijela. Tu svoju odluku izrekao je i u Skupštini.
„Uputio sam ostavku Ministarstvu kulture odakle je ta inicijativa potekla prema Vladi. Zamolio sam ih tom prilikom da me razrješe na isti način kako su me imenovali“, kazao je Lekić i dodao da je ostavku uputio Kabinetu ministarke kulture:
„Kako ste me sa ovog broja telefona zvali i ponudili da budem član Nacionalnog savjeta za kulturu Crne Gore, bez objašnjenja o njegovom sastavu i planiranom kulturnom modelu, želim da vas — a nakon što sam u medijima pročitao i određena imena članova, samim tim shvatio javni profil i format Savjeta — informišem istom linijom sledeće — ne želim da budem član tog Savjeta. Molim da me razriješite članstva u pomenutom Savjetu na isti način kako sam imenovan. Srdačan pozdrav! Miodrag Lekić“.
Na ove smjene reagovali su i iz Demokratskog fronta i kazali da su upozoravali da se unutar Vlade nalaze ekstremističke antisrpske i suštinski anticrnogorske strukture.
„Osim poznatih punktova sa kojih se plasira mržnja prema Srbima i SPC, u samo nekoliko mjeseci ‘slavu’ Ranka i Raška je potamnila ministarka kulture Maša Vlaović. Osoba potpuno nepoznata javnosti, i u kulturi i javnom životu, bez bilo kakvih rezultata na funkciji koja joj je nekim čudom zapala, postala je prepoznata jedino po fašizmu i tjeranju Srba iz Ministarstva kulture“, kazali su iz DF-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala