- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon pravi planove ako Pelosi krene na Tajvan

CC0 / Pixabay / Zgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Američki zvaničnici potvrdili su da će, ukoliko predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ode na Tajvan, vojska povećati kretanje oružanih snaga i vojnih sredstava u indo-pacifičkom regionu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Odlazak Pelosijeve na Tajvan je još neizvestan, ali ako to učini, Pentagon razvija planove za sve nepredviđene slučajeve, piše američki magazin „Tajm“.
Oni su odbili da pruže detaljnije informacije, ali kažu da će ratna avijacija, mornarica, sredstva za nadzor i drugi vojni sistemi verovatno biti korišćeni da se obezbedi let Pelosijeve na Tajvan.
Svako putovanje nekog visokog američkog zvaničnika u inostranstvo zahteva dodatne mere obezbeđenja, međutim, američki zvaničnici su ove nedelje predočili da bi poseta Pelosijeve Tajvanu prevazišla uobičajene mere predostrožnosti i podsetili da je Nensi Pelosi najviši američki zvaničnik koji planira put na Tajvan još od posete njenog prethodnika Njuta Gingriča pre 25 godina, preneo je Tanjug.
Upitan o planiranim vojnim koracima za zaštitu Pelosijeve u slučaju putovanja na Tajvan američki general Mark Mili, načelnik združenog generalštaba američke vojske, rekao je da je prerano za razgovore o „konkretnom putovanju“ i dodao „ako se donese odluka da predsedavajuća Pelosi putuje i zatraži vojnu podršku, učinićemo sve što je neophodno“.
Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, a predsednik Kine Si Đinping u razgvoru sa američkim kolegom Bajdenom u četvrtak je upozorio SAD da se kad je reč o Tajvanu „ne igraju vatrom“.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SVET
SAD: Nismo uočili da Kina priprema napad na Tajvan
Kina - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
SVET
Kineska vojska objavila poruku: Spremite se za rat
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Kremlj se solidariše sa stavom Kine o Tajvanu: Ponašanje SAD moglo bi da izazove dodatnu napetost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala