- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Na magičnom ćilimu, među trešnjama i paunovima | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Ko su „Tatine princeze“ koje su se našle na istoimenoj 101. izložbi, sa kojom namerom i emocijom je svoje junakinje smestila među trešnje i paunove, notne listove i na magične ćilime – za Sputnjik otkriva poznata slikarka Slobodanka Rakić Šefer.
Orbita kulture, 30.07.2022.
Zašto smatra da će čitaoci posle „Antologije kineske proze 20. veka“ imati drugačiji pogled na život, kako je burna istorija kineskog 20. veka sa ratovima, revolucijama, privrednim bumom prelomljena kroz sedamdesetak priča i eseja vrhunskih pisaca koji su se našli u „Antologiji“ – za „Orbitu kulture“ otkriva urednik knjige Nenad Šaponja.
Kakvi su filmovi koji prođu selektorov „zahtev“ da budu hrabri i inovativni, i kako su se baš takva ostvarenja našla u programu prvog međunarodnog filmskog festivala „Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik“ koji se održava od 29. do 31. jula – objašnjava selektor i umetnički direktor festivala Aron Sekelj.
Šta sve možemo pročitati iz motiva fatalne žene koja je bila inspiracija slikarima simbolizma o društvu s kraja 19. veka, zašto se ovaj motiv u delima velikih majstora toga vremena može dovesti u vezu sa ženskim identitetom koji iz vizure muškarca predstavlja i privlačnost i opasnost – objašnjava Isidora Savić, istoričara umetnosti i kustos Muzeja grada Beograda koja je u galeriji Nadežda Petrović, u okviru izložbe ,,Mladi ’22“, održala predavanje na temu „'Fam fatal': mit o fatalnoj ženi u slikarstvu poznog 19. veka i njegovi preobražaji“.
Zašto je ponosan na drugu sezonu pozorišta Teatrijum, kako se odnosi prema likovima koje tumači i zašto veruje da je gluma, uprkos svemu, jedini mogući izbor – objašnjava jedan od najpopularnijih srpskih glumaca Tihomir Stanić.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala