- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradsko četvorojevanđelje: Najstarija beogradska knjiga pred Beograđanima

CC0 / / Beogradsko četvorojevanđelje
Beogradsko četvorojevanđelje - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Izložba „Beogradsko četvorojevanđelje: 470 godina prve knjige štampane u Beogradu“ biće otvorena u četvrtak, 8. avgusta u Biblioteci grada Beograda. Posetioci će moći da vide original Beogradskog četvorojevanđelja iz 1552. godine. Autor izložbe je Milanka Babić Vukadinov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Beograd je bio jedini grad na Balkanskom poluostrvu koji je u 16. veku imao štampariju, u kojoj su štampane knjige na srpskoslovenskom jeziku. Zanimljivo je da beogradska štamparija nije nastala pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, u manastiru, već u gradu, u svetovnoj sredini.
Štampanje Beogradskog četvorojevanđelja dovršeno je u Beogradu 4. avgusta 1552. (godina je označena brojevima na vizantijski način – 7060). „Tada je istočnim zemljama vladao veliki amir sultan Sulejman“, u pitanju je Sulejman Drugi Veličanstveni.
Prvu beogradsku štampariju osnovao u svojoj kući knez Radiša Dmitrović koji nije štedeo od svog imanja dok nije izlio štamparska slova, što je najverovatnije urađeno u samom Beogradu. Međutim, on je umro i nije stigao da završi započetu knjigu.
Posao Radiše Dmitrovića preuzeo je Trojan Gundulić „iz velikog grada Dubrovnika“, naseljen u beogradskoj trgovačkoj koloniji Dubrovčana. Treća ličnost važna za nastanak Beogradskog četvorojevanđelja je jeromonah Mardarije. Koliko je poznato, Beogradsko četvorojevanđelje je njegova prva knjiga i ujedno njegov najbolji rad.
Jeromonah Mardarije je rukovodio celokupnim poslom štampanja Beogradskog četvorojevanđelja. Njegovo učešće bilo je mnogo složenije nego što se danas podrazumeva pod terminom „štampar“ jer je u isto vreme bio redaktor, tehnički urednik, priređivač i korektor ovog izdanja.
Izložba traje do 3. oktobra ove godine.
Miroslavljevo jevanđelje - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
KULTURA
Ministarstvo: Miroslavljevo jevanđelje nije oštećeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala